Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V KĽDR sa začal výročný zjazd vládnucej strany

Severokórejský vodca Kim Čong-un (vľavo) otvára výročné zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce v Pchjongjangu v utorok 27. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Kim podľa expertov zasadnutie pravdepodobne využije na potvrdenie svojho odhodlania rozšírenie jadrového arzenálu KĽDR.

Pchjongjang 27. decembra (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un otvoril v utorok výročné zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce. V úvode zjazdu vychválil úspechy a zároveň vyzval na väčšie úsilie pri prekonávaní výziev a problémov, ktorým čelí jeho krajina. Informuje o tom agentúra AP.

Zjazd má okrem iného preskúmať politiku aj rozpočet končiaceho roka aj návrh budúcoročného rozpočtu, uvádza agentúra AFP citujúc zo správy severokórejskej štátnej agentúry KCNA.

Kim podľa expertov zasadnutie pravdepodobne využije na potvrdenie svojho odhodlania rozšírenie jadrového arzenálu KĽDR.

V úvode zasadnutia vyzdvihol obrovské ťažkosti, akým KĽDR v ostatnom čase podľa jeho slov úspešne čelila. Zároveň povedal, že krajina "pozoruhodným spôsobom vzrástla vo všetkých oblastiach politiky, vojenstva, hospodárstva a kultúry, pričom pokrok sa dosiahol pri napĺňaní gigantických úloh...".

Podľa niektorých politických komentátorov bude možno Kim potrebovať takéto propagandistické vyhlásenia, aby si zabezpečil väčšiu lojalitu verejnosti pri presadzovaní náročných projektov týkajúcich sa posilnenia arzenálu zbraní či riešenia ekonomických problémov v čase, keď KĽDR čelí sankciám USA i medzinárodnému tlaku na obmedzenie svojho jadrového programu.

Predpokladá sa, že zjazd bude trvať niekoľko dní, pričom Kim sa na ňom neskôr zrejme bude zaoberať aj otázkami ako sú zbrojenie, vzťahy s USA či ekonomika krajiny.

Severná Kórea tento rok uskutočnila rekordný počet skúšok zbraní vrátane vystrelenia medzikontinentálnej balistickej rakety, ku ktorému došlo prvýkrát od roku 2017.

Samotný Kim deklaroval, že sa nevráti k rokovaniu so Spojenými štátmi, ak neprestanú so svojou nepriateľskou politikou, čím podľa AP zjavne odkazoval na sankcie, ako aj pravidelné spoločné vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey.