Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Kolíne sa konala kajúcna pobožnosť za sexuálne zneužívanie v cirkvi

Na archívnej snímke prominentný nemecký arcibiskup Rainer Maria Woelki, ktorý čelil kritike v súvislosti s prístupom k škandálu týkajúceho sa sexuálneho zneužívania v cirkvi. Foto: TASR/AP

Obrad sa stretol aj s kritikou poukazujúcou na skutočnosť, že sa koná bez prítomnosti Woelkiho, pričom pred katedrálou sa krátko pred ním konal protest.

Kolín nad Rýnom 18. novembra (TASR) - Kajúcnu pobožnosť za pohlavné zneužívanie maloletých zo strany duchovných usporiadal vo štvrtok svätiaci biskup arcidiecézy Kolín nad Rýnom Rolf Steinhäuser, ktorý je v súčasnosti poverený spravovaním arcibiskupstva. Informovala o tom agentúra DPA.

"Kňazi a ďalší duchovní z našej diecézy spáchali obrovské množstvo zločinov sexuálneho násilia voči svojim zverencom," uviedol biskup Steinhäuser počas obradu, ktorý sa konal v kolínskom dóme bez účasti verejnosti.

Steinhäuser je spravovaním arcidiecézy poverený odvtedy, ako sa kolínsky arcibiskup kardinál Rainer Maria Woelki rozhodol pre "duchovnú prestávku" trvajúcu od polovice októbra do marca, ktorú mu odsúhlasil pápež František.

Woelki čelí kritike v súvislosti so svojím prístupom ku škandálu týkajúcemu sa sexuálneho zneužívania a v nemeckej cirkvi spôsobil mimoriadne kontroverzie, konštatuje agentúra AP. Najskôr totiž odmietol zverejniť správu o tom, ako miestni cirkevní hodnostári reagovali na obvinenia o sexuálnom zneužívaní, ktorého sa údajne dopúšťalo duchovenstvo. Neskôr zostavením ďalšej správy o zneužívaní poveril istú advokátsku kanceláriu, uvádza AP.

Táto správa vyšla v marci tohto roka, pričom hovorí o 75 prípadoch, v ktorých osem vysokopostavených cirkevných predstaviteľov vrátane Woelkiho predchodcu zanedbalo svoje povinnosti sledovať, hlásiť či sankcionovať prípady údajného zneužívania zo strany duchovenstva a laických zamestnancov cirkvi. Zlyhali tiež pri starostlivosti o obete.

Samotného Woelkiho však správa zbavila zodpovednosti za zanedbanie zákonnej povinnosti vo vzťahu k obetiam zneužívania. Arcibiskup následne priznal svoje chyby v minulých prípadoch obvinení z pohlavného zneužívania, avšak odmietol odstúpiť. V úrade sa ho rozhodol ponechať aj pápež, odporučil mu však zmienenú "duchovnú prestávku".

Steinhäuser vo štvrtok zdôraznil, že aj keď sa nedokáže ospravedlniť za páchateľov zneužívania, nechce, aby sa za ich činy zodpovedali všetci veriaci. "Táto bohoslužba sa nekončí odpustením... Nemôžeme samých seba oslobodiť (od viny). Ani nežiadame obete o odpustenie, aby sme sa cítili lepšie," povedal. Štvrtkový obrad v kolínskej katedrále opísal ako "priznanie viny a spomienku na obete".

Obrad sa však stretol aj s kritikou poukazujúcou na skutočnosť, že sa koná bez prítomnosti Woelkiho, pričom pred katedrálou sa krátko pred ním konal protest. Steinhäuser na margo otázok týkajúcich sa kardinála uviedol, že ho nebude "obviňovať, ale ani ospravedlňovať".