Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Kolumbii sa začalo druhé kolo prezidentských volieb

Kolumbijský prezidentský kandidát Rodolfo Hernández ukazuje svoj hlasovací lístok pred vhodením do volebnej urny vo volebnej miestnosti v meste Bucaramanga počas 2. kola prezidentských volieb v Kolumbii v nedeľu 19. júna 2022. Foto: TASR/AP

V prvom kole prezidentských volieb v máji zvíťazil bývalý partizán Gustavo Petro, ktorému hlas odovzdalo 40 percent voličov.

Bogota 19. júna (TASR) - V Kolumbii sa v nedeľu začalo druhé kolo prezidentských volieb. O post prezidenta sa v ňom uchádza bývalý partizán Gustavo Petro a vplyvný podnikateľ Rodolfo Hernández. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Obaja majú záujem viesť krajinu sužovanú rozsiahlou chudobou, násilím a ďalšími vážnymi problémami. V chudobe žije takmer 40 percent obyvateľov Kolumbie a 11 percent je nezamestnaných.

Dosluhujúci kolumbijský prezident Iván Duque otvoril volebné miestnosti v hlavnom meste Bogota o 08.00 h miestneho času (15.00 h SELČ). Volebné miestnosti sa zatvoria o 16.00 h tamojšieho času (23.00 h SELČ).

V prvom kole prezidentských volieb v máji zvíťazil Petro, ktorému hlas odovzdalo 40 percent voličov. Jeho protikandidát Hernández, ktorého miestni prezývajú aj "kolumbijský Donald Trump", získal v prvom kole 28 percent hlasov.

Ľavicový kandidát Petro (62) bol v 80. rokoch členom radikálnej ľavicovej gerily. V tomto období strávil dva roky vo väzení za nelegálne držanie zbrane. Neskôr pôsobil ako primátor kolumbijskej metropoly Bogota. Petro má najväčšiu podporu u mladých voličov.

Niektorí obyvatelia sa obávajú, že Petro v prípade víťazstva vo voľbách premení Kolumbiu na ďalší autoritársky štát podľa vzoru susednej Venezuely, píše AFP.

Hernández (77) nie je spriaznený so žiadnou politickou stranou. Od roku 2016 do roku 2019 bol primátorom mesta Bucaramanga. Voličov si získal najmä svojím protikorupčným postojom, hoci sám čelí vyšetrovaniu za kauzu z čias, keď bol primátorom.

Kolumbijčania vyčítajú Hernándezovi, že nemá dostatok politických skúseností.

Podľa predvolebných prieskumov sa volieb nezúčastní až 45 percent voličov.

Nástupca nepopulárneho konzervatívneho Duqueho bude musieť riadiť krajinu v kríze, spamätávajúcu sa z pandémie koronavírusu, a riešiť recesiu, nárast násilia súvisiaceho s obchodovaním s drogami a hlboko zakorenený hnev ľudí voči politickému systému.