Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Kolumbii zatkli troch ľudí prepojených s neúspešným útokom na Madura

Nicolas Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zadržaní muži však Goudreauov plán považovali za samovražedný, keďže mu podľa nich chýbala potrebná podpora zo strany USA, a misiu opustili ešte pred jej uskutočnením.

Bogota/Caracas 3. septembra (TASR) - Kolumbijská polícia zatkla v stredu troch Venezuelčanov za údajnú účasť na neúspešnom májovom pokuse o zosadenie venezuelského prezidenta Nicolása Madura, informovala agentúra AP s odvolaním sa na muža, ktorý bol so zadržanými v kontakte.

Bezpečnostné zložky mužov zatkli počas paralelných razií v kolumbijskej Bogote. Všetci traja sú podľa svedka obvinení z poskytovania vojenského výcviku pre účely nezákonnej a teroristickej činnosti, za čo im hrozí väzenie v dĺžke 20 až 30 rokov.

Dvaja z mužov, major Juvenal Sequea a kapitán Juven Sequea, sú bratmi kapitána Antónia Sequeu, ktorý sa už dávnejšie priznal, že viedol májový neúspešný ozbrojený vpád do krajiny - operáciu s krycím názvom Gideon. V súčasnosti je vo väzení v Caracase. Tretí zatknutý muž Rayder Ruso je civilista, ktorý sa dlhodobo usiluje o Madurovo zvrhnutie.

Všetci traja strávili niekoľko mesiacov v táboroch na morskom pobreží v Kolumbii, kde americký vojnový veterán Jordan Goudreau pomáhal organizovať dobrovoľnícku armádu na vykonanie operácie Gideon. Zadržaní muži však Goudreauov plán považovali za samovražedný, keďže mu podľa nich chýbala potrebná podpora zo strany USA, a misiu opustili ešte pred jej uskutočnením.

Venezuelské bezpečnostné zložky v máji zatkli desiatky ľudí, vrátane dvoch Američanov Lukea Denmana a Airana Berryho, ktorí sa priznali k pokusu o prevrat a dostali trest 20 rokov odňatia slobody.

"Donald Trump schválil moju vraždu. Nepreháňam, pokúšajú sa poslať alebo najať vo Venezuele skupinu ostreľovačov, aby ma zabili," uviedol tento týždeň Maduro.

S útokom je spájaný aj vodca venezuelskej opozície s podporou USA Juan Guaidó. Dvaja z jeho poradcov údajne podpísali v Miami zmluvu s Goudreauovou firmou Silvercorp USA za účelom vykonať vo Venezuele štátny prevrat. Poradcovia tvrdia, že od dohody odstúpili ešte pred Vianocami z dôvodu strategických nezhôd s Goudreauom. Povedali, že firme nevyplatili žiadne peniaze okrem 50.000 dolárov na pokrytie počiatočných výdavkov. Trumpova vláda odmieta tvrdenia, že o chystanom útoku vedela.

V médiách sa objavili správy, že venezuelské vojenské zložky v utorok zatkli aj štvrtú osobu, Yacsy Alvárezovú, ktorá pracovala pre Goudreaua ako tlmočníčka. Agentúre AP sa však toto tvrdenie nepodarilo overiť.

Americká FBI ostatné mesiace vykonáva vlastné vyšetrovanie operácie Gideon za účelom zistiť, či Goudreou neporušil americké zákony, ktoré nedovoľujú americkým spoločnostiam ponúkať vojenské vybavenie alebo výcvik bez predchádzajúceho súhlasu ministerstva zahraničných vecí USA.

Spojené štáty Madura ako prezidenta Venezuely neuznávajú; za hlavu tohto štátu považujú vodcu opozície Juana Guaidóa. Toho ako prezidenta uznalo zhruba 60 krajín sveta vrátane SR.