Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Kongu sa začali obnovené rokovania o spornej priehrade na Níle

Níl, archívne foto Foto: TASR/AP

Egypt, ktorý je na 97 percent v zavlažovaní a zásob pitnej vody závislý od Nílu, považuje priehradu za existenčnú hrozbu.

Kinshasa 5. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Egypta, Etiópie a Sudánu v nedeľu zahájili rokovania v hlavnom meste Konžskej demokratickej republiky (KDR) Kinshasa o spornej priehrade vybudovanej na rieke Modrý Níl, informovala agentúra AFP.

Vodné dielo s názvom Priehrada veľkej etiópskej obrody (GERD) je predmetom sporov medzi Sudánom, Egyptom a Etiópiou už takmer desať rokov.

Prezident KDR Felix Tshisekedi, ktorý sa vo februári stal predsedom Africkej únie, vyzval ministrov zahraničných vecí "na naštartovanie novej dynamiky". "Žiadam vás všetkých, aby ste začali nanovo, otvorili jedno alebo viacero okien nádeje a využili každú príležitosť," uviedol. Privítal ochotu účastníkov "hľadať spoločné africké riešenia afrických problémov".

Egypt a Sudán tento mesiac vyzvali KDR, aby riadili úsilie zamerané na obnovenie rokovaní o spornej priehrade. Podľa Tshisekediho "musí byť jadrom týchto trojstranných rokovaní ľudský rozmer". Obyvatelia všetkých troch krajín majú právo na vodu, jedlo a zdravie, zdôraznil.

Americký veľvyslanec v KDR Mike Hammer sa zúčastnil začiatku rokovaní, ktoré by mali skončiť v pondelok.

Modrý Níl pramení v Etiópii a spoločne s Bielym Nílom je zdrojnicou rieky Níl - najdlhšej rieky sveta. Níl zásobuje vodou a elektrinou desať krajín sveta, cez ktorých územie preteká.

Etiópia, ktorá leží na hornom toku rieky Níl, tvrdí, že vodná energia vyrobená v priehrade GERD je životne dôležitou pre uspokojenie energetických potrieb jej 110 miliónov obyvateľov.

Egypt, ktorý je na 97 percent v zavlažovaní a zásob pitnej vody závislý od Nílu, považuje priehradu za existenčnú hrozbu.

Sudán, ktorý sa tiež nachádza na dolnom toku Nílu, sa obáva, že jeho vlastné priehrady budú ohrozené, ak Etiópia začne napĺňať priehradu GERD skôr, ako dôjde k dosiahnutiu dohody.