Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Južnej Kórei si volia prezidenta

Ľudia upravujú hlasovacie lístky za plentou vo volebnej miestnostu v Soule počas prezidentských volieb v Južnej Kórei v stredu 9. marca 2022. Foto: TASR/AP

Volebné miestnosti sa zatvoria o 18.00 h miestneho času (10.00 h SEČ).

Soul 9. marca (TASR) - V Južnej Kórei sa v stredu konajú prezidentské voľby. Predvolebná kampaň sa sústredila najmä na nepomer medzi nárastom nerovnosti v ekonomickom rozvoji a životnej úrovni medzi Kórejskou republikou a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a jej čoraz častejšími vojenskými provokáciami, približuje agentúra AFP.

Rekordnú účasť voličov v predčasnom hlasovaní minulý týždeň vnímajú politológovia ako prejav záujmu občanov o voľby, a to aj napriek kampani poznamenanej nevraživosťou medzi dvoma lídrami volieb – ľavicovým kandidátom I Če-mjongom z vládnucej Demokratickej strany a konzervatívcom Jun Sok-jolom zo strany Sila ľudu (PPP).
Volička vhadzuje svoj volebný lístok do urny v Pusane počas prezidentských volieb v Južnej Kórei v stredu 9. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že súboj medzi nimi bude veľmi tesný: svoje hlasy by im podľa prognóz malo odovzdať až 90 percent zúčastnených voličov. Zvyšných desať percent hlasov sa rozdelí medzi desiatich zostávajúcich kandidátov.

Volebné miestnosti sa zatvoria o 18.00 h miestneho času (10.00 h SEČ). Následne umožnia hlasovanie pacientom s chorobou COVID-19, ktorí budú môcť hlasovať do 19.30 h miestneho času (11.30 h SEČ).