Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Korutánsku pátrajú desiatky ľudí po dvoch horolezcoch z ČR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Podmaník

Nezvestní sa v pondelok mali vybrať na najvyšší končiar pohoria Vysoké Taury - Hochalmspitze (3360 m) - v okrese Spittal an der Drau.

Gmund/Viedeň 23. októbra (TASR) - O pátracej akcii po dvoch nezvestných horolezcoch, pravdepodobne občanoch Českej republiky v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko informovali v utorok večer tlačová agentúra APA i rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Nezvestní sa v pondelok mali vybrať na najvyšší končiar pohoria Vysoké Taury - Hochalmspitze (3360 m) - v okrese Spittal an der Drau. Po núdzovom volaní sa tam už v pondelok podarilo zachrániť dvoch maďarských horolezcov, ktorí pri zostupe zrejme stratili orientáciu.

Na základe ich výpovedí sa v utorok rozbehla ďalšia záchranná akcia, pretože Maďari videli na končiari dvoch kolegov z ČR, ktorí po rôznych trasách smerovali na vrchol končiara.

Jedného z nich sa posádke vrtuľníka podarilo lokalizovať v skalnej rokline, v ktorej v nadmorskej výške asi 3200 metrov strávil celú uplynulú noc. Búrka v lokalite však znemožnila plánované vyslobodenie horolezca zo vzduchu. Horskí záchranári sa medzičasom po zemi dostali k rokline, kde však horolezec už nebol.

Na druhého z nezvestných sa doteraz nepodarilo naraziť.

Záchranná operácia za účasti desiatok ľudí však pokračovala aj vo večerných hodinách.

Fakt, že sa v pondelok v neskorých hodinách na spomínanom končiari zdržiavali horolezci z Maďarska i ČR naznačuje podľa tlačovej agentúry APA, že túru zrejme podcenili.