Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Kosove vlastní muži zabili 2 ženy, prezidentka vyhlásila deň smútku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Od roku 2010 zaznamenalo Kosovo, ktoré má zhruba len 1,8 milióna obyvateľov, až 55 prípadov femicídy, pripomína AFP.

Priština 16. apríla (TASR) - Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová na stredu vyhlásila deň smútku a vyzvala na rázne opatrenia voči násiliu na ženách po tom, čo sa v hlavnom meste Priština zhromaždili stovky demonštrantov. V krajine vyvolali hnev dve vraždy žien, ktoré zrejme zabili ich manželia, a to v rozmedzí iba piatich dní, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Stovky ľudí pochodovali v pondelok neskoro večer pred sídlom kosovského ministerstva spravodlivosti v Prištine na protest proti vražde 21-ročnej ženy a vyzývali na prísnejšiu politiku proti rodovo podmienenému násiliu. Ženu podľa prokuratúry zastrelil jej manžel minulý piatok v meste Ferizaj.

Demonštranti držali transparenty, na ktorých bolo napísané, že prokurátori, polícia, súdy i štát "majú na rukách krv", píše AFP.

O vražde ďalšej ženy, ku ktorej došlo v meste Peja na západe Kosova, informovali úrady v krajine v utorok. Vo vyhlásení prokuratúry sa uvádza, že existuje podozrenie, podľa ktorého "ženu pripravil o život manžel v ich spoločnom byte".

Osmaniová vzápätí na stredu 17. apríla vyhlásila deň smútku "na pamiatku všetkých žien a dievčat zabitých v Kosove v dôsledku násilia na základe pohlavia", uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

"Jediným spôsobom, ako to zastaviť, je, že sa všetci ako spoločnosť, štát a národ prebudíme," dodala Osmaniová.

Od roku 2010 zaznamenalo Kosovo, ktoré má zhruba len 1,8 milióna obyvateľov, až 55 prípadov femicídy, pripomína AFP. Len vlani evidovala tamojšia polícia viac než 1100 prípadov násilia na základe pohlavia, ale ľudskoprávne organizácie tvrdia, že ich bolo oveľa viac.