Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Krakove má teraz domov okolo 150.000 ukrajinských utečencov

Krakov . Foto: TASR - Maroš Černý

Kým sa spustila vlna ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, malo mesto 780.000 obyvateľov.

Krakov 31. marca (TASR) - Poľské mesto Krakov je teraz domovom približne 150.000 ukrajinských utečencov, informovali vo štvrtok miestne úrady. Citovala ich poľská tlačová agentúra PAP.

Kým sa spustila vlna ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, malo mesto 780.000 obyvateľov.

Poľské osobné identifikačné číslo PESEL dostalo už okolo 7000 utečencov a vďaka nemu majú prístup k verejných službám. Do školského systému v Krakove sa začlenilo už približne 5000 ukrajinských detí.

V mnohých krakovských školách prebiehajú kurzy ukrajinčiny pre učiteľov z Poľska a kurzy poľštiny pre učiteľov z Ukrajiny. Celkovo 79 škôl si už najalo "pedagogických asistentov", ktorí vedia po ukrajinsky alebo rusky a zároveň ovládajú aspoň základy poľštiny a môžu fungovať ako tlmočníci.

Krakovská krytá Tauron Arena, najväčší športový a zábavný komplex v Poľsku, bola premenená na utečenecké centrum – v súčasnosti je tam 25 prijímacích stanovíšť, kde môžu Ukrajinci dostať pomoc v oblastiach ako zdravie, sociálne služby a pracovné miesta.

Šéf tlačového oddelenia radnice Dariusz Nowak pre PAP povedal, že pobyt utečencov je financovaný z rozpočtu miestneho úradu pre sociálnu pomoc.