Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V kríze sa zmietajúci Libanon paralyzoval generálny štrajk

Nákladné autá blokujú hlavnú diaľnicu počas generálneho štrajku zamestnancov verejnej dopravy a odborárov, ktorí touto formou protestujú proti hospodárskej a finančnej kríze v Bejrúte 13. januára 2022. Foto: TASR/AP

V hlavnom libanonskom meste Bejrút boli mnohé cesty zablokované obrovskými odpadkovými košmi a vozidlami.

Bejrút 13. januára (TASR) - Generálny štrajk v Libanone – blízkovýchodnom štáte zažívajúcom jednu z najhorších hospodárskych kríz na svete – ochromil vo štvrtok verejnú dopravu. Na celom území krajiny boli zatvorené univerzity i školy a pre uzavreté cesty sa mnohí ľudia nemohli dostať do práce, informovala agentúra AP.

Demonštranti skoro ráno uzavreli hlavné diaľnice, ako aj cestné komunikácie v mestách. Celoštátne protesty majú trvať 12 hodín.

Vodiči taxíkov a nákladných áut zablokovali cesty svojimi vozidlami na protest proti prudkému zvýšeniu cien pohonných hmôt. Požadujú obnovenie dotácií na palivo, ktoré vláda zrušila.

V hlavnom libanonskom meste Bejrút boli mnohé cesty zablokované obrovskými odpadkovými košmi a vozidlami.

Vodiči autobusov blokujú cestu počas generálneho štrajku zamestnancov verejnej dopravy a odborárov, ktorí touto formou protestujú proti hospodárskej a finančnej kríze v Bejrúte 13. januára 2022.
Foto: TASR/AP


K štrajku dochádza v čase, keď libanonská vládnuca trieda neurobila takmer nič, aby sa pokúsila dostať krajinu z kolapsu, ktorý má korene v desaťročiach korupcie a zlého hospodárenia. Približne 80 percent ľudí žije v chudobe po tom, čo libanonská libra (LBP) stratila viac ako 90 percent svojej hodnoty, píše AP.

Politická trieda, ktorá stojí na čele Libanonskej republiky od občianskej vojny z rokov 1975–90, sa bráni zaviesť reformy, ktoré požaduje medzinárodné spoločenstvo.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej vo štvrtok vydanej správe uviedla, že "skorumpovaní a nekompetentní libanonskí predstavitelia zámerne" uvrhli krajinu do jednej z najhorších ekonomických kríz v modernej dobe.

HRW vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby vyvíjalo nátlak na libanonských politikov, aby zaviedli reformy potrebné na prekonanie krízy – vrátane uvalenia sankcií proti vodcom zodpovedným za "pretrvávajúce vážne porušovanie ľudských práv".