Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Kroměříži možno vidieť dožinkovú slávnosť i Podzámockú záhradu

Na archívnej snímke sa návštevníci prechádzajú v Kvetnej záhrade v českom Kroměříži. Areál barokovej Kvetnej záhrady pre ojedinelosť architektúry - aj v európskom meradle, zaradili medzi svetové pamiatky UNECO v roku 1998. Areál patrí k arcibiskupskému zámku. Jeho dominantou je 244 metrov dlhá Kolonáda, dva historické skleníky a Rotunda. Foto: TASR

Komplex tvorený Arcibiskupským zámkom, Kvetnou a Podzámockou záhradou vyhlásili v roku 1995 za národnú kultúrnu pamiatku a zapísali ho i do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Bratislava/Kroměříž 16. augusta (TASR) – Pestrý trojdňový program ponúka moravské mesto Kroměříž počas slávnosti úrody a plodov zeme. Dožinky Zlínskeho kraja sa v ňom uskutočnia od 18. do 20. augusta.

Hlavný program vhodný pre všetky generácie bude v piatok a sobotu na Veľkom námestí. Tam okrem jarmoku nebude chýbať slávnostný dožinkový sprievod, výstava poľnohospodárskej techniky či dožinkový Gastrofestival. Okrem Dožinkového muzicírovania je pripravené aj komponované pásmo Jak zaseješ, tak sklídiš, workshop pre všetkých s názvom Plody země v krásu proměnené i vystúpenia hudobných a folklórnych skupín. Novinkou je Dožinková wellness oáza v Záhrade pri chráme sv. Morica.

Okresné mesto Kroměříž má aj iné lákadlá na návštevu. Jeho historické centrum je od roku 1978 mestskou pamiatkovou rezerváciou. Komplex tvorený Arcibiskupským zámkom, Kvetnou a Podzámockou záhradou vyhlásili v roku 1995 za národnú kultúrnu pamiatku a o tri roky neskôr ho zapísali do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zámok s takmer 40 komnatami a sálami je nielen veľmi zachovaným dokumentom cirkevného, ale aj politického a spoločenského života.

V jeho Snemovej sále bolo v revolučnom roku 1848 rokovanie ríšskeho snemu habsburskej monarchie. Z Viedne do Kroměříža prišlo viac ako 2000 významných hostí, ktorí tam bývali až do jari 1849, čím sa toto mesto na šesť mesiacov stalo centrom európskeho diania. V rohu obrovskej sály, ktorá predtým slúžila ako veľká jedáleň, je maketa zasadacieho poriadku s čiastočným menným zoznamom vtedajších poslancov. Jej lustrová, štuková a maľbová výzdoba je unikátna, preto láka aj filmárov. Okrem iných v nej nakrúcal režisér Miloš Forman film Amadeus ocenený ôsmimi Oscarmi. Naposledy tam tvorili ďalší veľkofilm - o uhorskej panovníčke Márii Terézii, ktorý by mal byť hotový v tomto roku.

Z niektorých okien zámku je dobrý výhľad na Podzámockú záhradu. V tomto voľne prístupnom lesnom mestskom areáli okrem množstva druhov listnatých a ihličnatých stromov možno vidieť aj voľne pobehajúce zajace či pávy. Ďalšie zvieratá sú v ohradených priestoroch.

"Podzámocká záhrada s rozlohou 64 hektárov je vybudovaná v anglickom štýle a má tri rybníky. V záhrade sa nachádza park so zvieratami, zvlášť so srncami a jeleňmi. Pri rybníkoch sú chované vodné vtáky. V klietkach je niekoľko druhov exotických vtákov a opice. Celý park je bezplatne prístupný a je obľúbený najmä rodinami s deťmi," uviedla pre TASR zámocká sprievodkyňa Nikol Petlachová.