Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve možno nebude vianočný stromček; peniaze chcú dať armáde

Pohľad na budovy poškodené ostreľovaním s pravoslávnou cirkvou na Ukrajine, pondelok 7. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Organizátorka petície Natalija Popovyčová si myslí, že je "nevhodné" plytvať peniazmi na strom, keď je na Ukrajine vojna.

Kyjev 9. novembra (TASR) - Niekoľko tisíc obyvateľov Kyjeva už podpísalo petíciu, ktorou vyzýva mestské orgány, aby pred koncoročnými sviatkami nestavali v meste vianočný strom. Navrhujú, aby peniaze vyhradené na tento účel poputovali radšej armáde a ľuďom vysídleným v dôsledku vojny s Ruskom.

Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Doplnila, že vianočný strom, ktorý v posledných rokoch stával pred Katedrálou svätej Sofie v centre Kyjeva, bol označovaný za "hlavný" vianočný/novoročný strom Ukrajiny.

Organizátorka petície Natalija Popovyčová si však myslí, že je "nevhodné" plytvať peniazmi na strom, keď je na Ukrajine vojna, milióny ľudí boli nútené opustiť svoje domovy a tisíce ľudí prišli o život.

Popovyčová uviedla, že chápe, že "sviatky musia byť, ale nech ich každý slávi doma". "My ako uvedomelí obyvatelia hlavného mesta sa tento rok zaobídeme" bez stromčeka. Dodala, že aj tak sviatkom, na ktorý "teraz každý Ukrajinec čaká najviac, je Deň víťazstva" vo vojne s Ruskom.

Petícia dosiahla hranicu 6000 podpisov potrebnú na to, aby sa ňou úrady zaoberali. Podľa Reutersu nie je jasné, kedy tak urobia. Kyjevský primátor Vitalij Kličko už pri tom avizoval, že v hlavnom meste nebudú nijaké masové oslavy Vianoc a Nového roka.