Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve pretrvávajú výpadky elektriny, čaká sa silné sneženie a mráz

Žena prechádza centrom mesta, ktoré po ruskom raketovom útoku v Kyjeve na Ukrajine 24. novembra 2022 stratilo elektrickú energiu. Foto: TASR/AP

Stredajšie ruské bombardovanie spôsobilo doposiaľ najhoršie škody na energetickej infraštruktúre a milióny ľudí na Ukrajine zostali bez svetla, vody a tepla.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Silné sneženie s teplotami pod bodom mrazu sa očakáva v priebehu nedele v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, kým milióny ľudí v ukrajinskej metropole i jej okolí stále majú nedostatočné dodávky elektriny a tepla. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Štátna spoločnosť Ukrenerho, ktorá prevádzkuje elektrickú prenosovú sústavu, v sobotu uviedla, že výrobcovia elektriny dokázali pokryť len tri štvrtiny potrieb spotreby, čo si vyžiadalo obmedzenia a výpadky v celej krajine. Spoločnosť upozornila, že výpadky budú pokračovať a vyzvala na obmedzené využívanie elektriny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že v 14 z celkového počtu 27 ukrajinských oblastí i v Kyjeve sú obmedzenia vo využívaní elektriny "pre 100.000 obyvateľov" v každom z týchto regiónov. "Keď sa večer spotreba zvýši, môže sa zvýšiť aj počet výpadkov," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve v noci na nedeľu. Ako zdôraznil, táto skutočnosť podčiarkuje, aké dôležité je "šetriť elektrinou a využívať ju racionálne", cituje Reuters.

Šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti YASNO Serhij Kovalenko uviedol, že situácia v Kyjeve sa zlepšila, stále však zostáva "zložitá". Ako naznačil, obyvatelia by mali mať elektrinu najmenej na štyri hodiny denne.

Stredajšie ruské bombardovanie spôsobilo doposiaľ najhoršie škody na energetickej infraštruktúre a milióny ľudí na Ukrajine zostali bez svetla, vody a tepla.

Rusko tvrdí, že sa nezameriava na civilné obyvateľstvo, zatiaľ čo Kremeľ uviedol, že útoky Moskvy na energetickú infraštruktúru sú dôsledkom neochoty Kyjeva rokovať.

Agentúra Reuters pripomína, že snežiť by malo v Kyjeve od nedele až do stredu budúceho týždňa a teploty pravdepodobne zostanú pod nulou.