Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Účastníci nedeľňajšieho pochodu žiadali legalizáciu registrovaných partnerstiev a tvrdé tresty za diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie alebo rodovej identity.

Kyjev 16. júna (TASR) - Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve. Išlo o prvý pochod Pride, ktorý sa konal v ukrajinskej metropole od začiatku invázie Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúra DPA.

Prvý pochod Pride sa konal na Ukrajine v roku 2013 a medzi rokmi 2015 a 2021 sa konal pravidelne. Vzhľadom na vyhlásenie stanného práva na Ukrajine, je však v súčasnosti mimoriadne ťažké získať povolenie na konanie demonštrácií.

Účastníci nedeľňajšieho pochodu žiadali legalizáciu registrovaných partnerstiev a tvrdé tresty za diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie alebo rodovej identity. Tohtoročného pochodu Pride sa pritom zúčastnilo aj niekoľko ukrajinských vojakov a diplomatov z veľvyslanectiev niektorých západných krajín.

Z bezpečnostných dôvodov sa však mohol pochod tiahnuť len niekoľko desiatok metrov a účastníci boli po niekoľkých minútach nasmerovaní do metra v podzemí.

Ukrajinské médiá pritom informovali, že súbežne s pochodom Pride pochodovalo v centre Kyjeva aj niekoľko stoviek čiastočne zamaskovaných podporovateľov krajine pravicových organizácií. Tí sa snažil zabrániť v pokračovaní demonštrácie za práva príslušníkov LGBTQ komunity. Polícia pritom údajne musela od seba oddeliť dvoch demonštrantov.