Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve sprísnili opatrenia po náraste šírenia koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V ukrajinskej metropole v pondelok hlásili 458 nových prípadov nákazy a 32 ďalších úmrtí v dôsledku covidu.

Kyjev 5. apríla (TASR) - Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev zaviedli v pondelok prísnejšie pandemické obmedzenia po náraste prípadov nákazy koronavírusom, ku ktorému došlo aj po opätovnom prijatí určitých reštrikcií z minulého mesiaca. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

V trojmiliónovom meste uzavreli na tri týždne všetky školy a škôlky, pričom verejnú dopravu budú môcť využívať len ľudia s osobitným povolením. Takéto "pasy" dostalo len okolo 430.000 osôb - lekári a záchranári, pracovníci sociálnych, dopravných a verejných služieb, policajti či zamestnanci maloobchodu.

"Nemocnice sú takmer plné. Situácia je ťažká," zdôraznil starosta Vitalij Kličko. Kyjev má podľa neho "veľmi blízko" ku "kolapsu zdravotníckeho systému" v situácii, keď si až sedem z desiatich nakazených vyžaduje hospitalizáciu.

Od 20. marca sú v Kyjeve zatvorené kultúrne inštitúcie a veľké nákupné centrá, pričom reštaurácie môžu podávať len jedlo so sebou.

V ukrajinskej metropole v pondelok hlásili 458 nových prípadov nákazy a 32 ďalších úmrtí v dôsledku covidu.

Celkovo v 41-miliónovej krajine potvrdili za posledných 24 hodín vyše 10.000 infikovaných - po sobotňajších viac než 20.000 prípadoch, ktoré predstavovali denné maximum na Ukrajine od začiatku pandémie.

Ukrajina dosiaľ oficiálne zaznamenala viac ako 1,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom a vyše 34.000 súvisiacich úmrtí.

Očkovania proti covidu sa v krajine začalo koncom februára, keď dostala 500.000 dávok vakcíny vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca. V marci Ukrajina prijala aj 215.000 dávok očkovacej látky čínskej firmy Sinovac Biotech. Dosiaľ dostalo prvú dávku vakcíny len 291.822 ľudí vzhľadom na neochotu mnohých obyvateľov nechať sa zaočkovať, píše AP.