Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra Ukrajiny: V Kyjevskej oblasti našli 410 mŕtvych civilistov

Na snímke si novinári fotia masový hrob počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu.

Kyjev 3. apríla (TASR) - Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky, oznámila v nedeľu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Forenzní odborníci už obhliadli 140 zo 410 "mŕtvych tiel civilistov, ktoré boli evakuované z oslobodených teritórií v Kyjevskej oblasti," vyhlásila Venediktovová.

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli masový hrob, kde bolo pochovaných najmenej 280 ľudí, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.
Na snímke ľudská ruka v masovom hrobe počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča.
Foto: TASR/AP

Ukrajinskí záchranári následne informovali, že za kostolom v centre mesta Buča objavili zákop, v ktorom našli 57 tiel civilistov. Ruské ministerstvo obrany poprelo, že by jeho jednotky zabíjali civilistov a tieto správy označilo za "ďalšie predstavenie pripravené kyjevským režimom pre západné médiá."

Fotografie a videozábery z mesta Buča, ktoré sa v sobotu objavili vo viacerých médiách, spustili v medzinárodnom spoločenstve vlnu pobúrenia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať "celý (ukrajinský) národ."