Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V Lamanšskom prielive zachránili vyše 120 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britské a francúzske úrady v posledných mesiacoch zintenzívnili spoluprácu v záujme zastavenia nelegálnej migrácie cez Lamanšský prieliv.

Londýn/Paríž 8. mája (TASR) - Britská pobrežná stráž zachránila v Lamanšskom prielive viac ko 120 migrantov, ktorí sa pokúšali preplaviť na člnoch k pobrežiu Spojeného kráľovstva. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Podľa informácií francúzskych úradov, ktoré s britskou pobrežnou strážou úzko spolupracujú, boli migranti plaviaci sa na siedmich malých člnoch zachránení v noci zo štvrtka na piatok.

"Títo ľudia utekajú z desivých situácii v najnebezpečnejších častiach sveta. Smerujú do Spojeného kráľovstva, lebo hľadajú bezpečie," uviedla Clare Moseleyová z charitatívnej organizácie Care4Calais. Zdôraznila, že utečencov od riskantnej plavby cez Lamanšský prieliv neodradzuje ani súčasná pandémia koronavírusu a s ňou spojené reštrikcie, ktoré ešte viac komplikujú život v utečeneckých táboroch.

Britské a francúzske úrady v posledných mesiacoch zintenzívnili spoluprácu v záujme zastavenia nelegálnej migrácie cez Lamanšský prieliv. Hlavným cieľom je zastaviť člny s migrantmi ešte pri pobreží Francúzska.

Plavba na malých člnoch cez Lamanšský prieliv je nebezpečná vzhľadom na rušnú lodnú dopravu, silné morské prúdy a v zime aj nízku teplotu vody.