Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Las Vegas vydražili Picassove diela za takmer 109 miliónov dolárov

Zamestnanci držia obraz Pabla Picassa z roku 1932 s názvom "Žena sediaca pri okne (Marie-Thérse)" archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dražbu organizoval aukčný dom Sotheby's v hoteli Bellagio, ktorý je známy svojou rozsiahlou zbierkou umenia.

Las Vegas 24. októbra (TASR) - V americkom Las Vegas vydražili v sobotu 11 diel svetoznámeho španielskeho maliara a sochára Pabla Picassa za takmer 109 miliónov dolárov (93,6 milióna eur). V nedeľu o tom informovala agentúra AFP.

Dražbu organizoval aukčný dom Sotheby's v hoteli Bellagio, ktorý je známy svojou rozsiahlou zbierkou umenia. Všetky Picassove diela, ktoré v sobotu vydražili, pritom pochádzali práve z kolekcie spoločnosti MGM Resorts International, pod ktorú spadá aj hotel Bellagio. Dražba sa pritom konala len pár dní pred 140. výročím narodenia tohto umelca.

Najvýraznejším dielo, ktoré MGM Resorts ponúkli do aukcie, bol obraz s názvom Femme au béret rouge-orange (Žena s červeno-oranžovou baretkou). Ide o jeden z posledných portrétov Marie-Thérsy Walterovej, Picassovej milenky, ktorý tento umelec pred ich rozchodom namaľoval.

Walterová inšpirovala mnoho diel tohto španielskeho umelca. Tento konkrétny portrét napokon v sobotu vydržali za 40,5 milióna dolárov (34,8 milióna eur).

"Portrét jeho milovanej múzy Marie-Thérsy Walterovej namaľovaný v roku 1938 je jedným z vrcholných úspechov obdobia, v ktorom bol Picasso mimoriadne inšpirovaný a produktívny," uviedol aukčný dom Sotheby's.

Na aukcii vydražili aj ďalšie dva ikonické portréty, ktoré Picasso namaľoval v posledných rokoch svojho života. Ide o obrazy Homme et enfant (Muž a dieťa), ktorý vydražili za 24,4 milióna dolárov (21 milónov eur), a Buste d'homme (Busta muža). Posledný spomínaný portrét bol vydražený za 9,5 milióna dolárov (8,2 milióna eur), čo je menej ako sa pôvodne predpokladalo. Jeho vyvolávacia cena bola totiž 10 miliónov dolárov (8,6 milióna eur).

V dražbe bolo okrem portrétov aj niekoľko Picassových zátiší, kresieb na papier, ako aj keramika.