Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Litve otvárajú múzeá a galérie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatku pandémie v krajine zaznamenali viac ako 205 000 prípadov nákazy koronavírusom a vyše 3410 súvisiacich úmrtí.

Vilnius 16. marca (TASR) - Litva v pondelok zmiernila protipandemické opatrenia, pod podmienkou dodržania prísnych hygienických pravidiel môžu v krajine opäť otvoriť múzeá a galérie, ako aj niektoré obchody a vzdelávacie inštitúcie. Informovala o tom agentúra DPA.

Trojmiliónová Litva ako reakciu na rastúce počty nákazy koronavírusom zaviedla v polovici decembra prísne opatrenia, po viac ako dvoch mesiacoch na základe klesajúcich čísel vláda rozhodla o ich počiatočnom uvoľnení.

Otvoriť môžu obchody s priamym vstupom z ulice, výučba opäť môže prebiehať v učebniach škôl a ďalších vzdelávacích inštitúcií.

Pravidlá týkajúce sa voľného pohybu v určitých častiach krajiny však zostali nezmenené. Vláda v pondelok rozhodla, že obyvatelia Vilniusu a 15 ďalších miest nemôžu cestovať do iných miest alebo obcí bez závažného dôvodu do konca tohto mesiaca.

Od začiatku pandémie v krajine zaznamenali viac ako 205.000 prípadov nákazy koronavírusom a vyše 3410 súvisiacich úmrtí.