Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Londýne zatkli štyroch mužov za údajné antisemitské vyjadrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson incident slovne odsúdil.

Londýn 17. mája (TASR) - Britská polícia v nedeľu zatkla štyroch mužov v spojitosti s videami zverejnenými na sociálnych sieťach, v ktorých údajne zazneli antisemitské vyjadrenia. Informovala o tom agentúra AP.

Na videozázname vidno niekoľko vozidiel s palestínskymi zástavami. Vozidlá uskutočňujú prejazd cez oblasť v severnej časti Londýna, v ktorej žije množstvo židovských obyvateľov. Na videu zazneli nevhodné vyjadrenia.

Londýnska Metropolitná polícia (MPS) uviedla, že jej príslušníci zastavili vozidlo a zadržali štvoricu mužov na základe podozrenia z rasovo motivovaných porušení verejného poriadku.

Britský premiér Boris Johnson incident slovne odsúdil.

"V našej spoločnosti pre antisemitizmus nie je miesto," napísal Johnson na Twitteri. Premiér podľa svojich slov stojí pri židoch, ktorí by nemali byť byť terčmi rasizmu.

Tisícky demonštrantov sa v sobotu zhromaždili pred budovou izraelského veľvyslanectva v Londýne, aby vyjadrili nesúhlas s úrokmi Izraela v pásme Gaza. Takéto protesty sa konali aj na iných miestach, pripomína AP.

Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké a delostrelecké útoky ako odvetu za raketové ostreľovanie izraelského územia palestínskymi militantmi. Od pondelka (10. mája) večera Palestínčania vystrelili z pásma Gazy na Izrael približne 3000 rakiet. Hamas tvrdí, že začal s raketovými útokmi v reakcii na izraelské zásahy voči palestínskym demonštrantom vo východnom Jeruzaleme.

Pri izraelských leteckých útokoch v pásme Gazy len v nedeľu zahynulo najmenej 40 ľudí a viac ako 50 ďalších osôb utrpelo zranenia. Išlo o najvyšší počet ľudí zabitých v priebehu jedného dňa od začiatku takmer týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskou armádou a militantným hnutím Hamas. Celkovo si už tieto boje vyžiadali najmenej 188 obetí v pásme Gazy a 10 v Izraeli.