Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lotyšská pravica chce do ústavy vniesť jasnejšiu definíciu manželstva

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Palkovič

Národnú alianciu v 100-člennom lotyšskom parlamente zastupuje 13 poslancov.

Riga 14. januára (TASR) – Lotyšský parlament schválil vo štvrtok návrh, aby sa v príslušných výboroch prerokovali návrhy zmien a doplnení ústavy, ktoré stanovujú definíciu pojmu rodina ako zväzku muža a ženy. Informoval o tom spravodajský portál ERR.ee.

Návrh v parlamente predstavil poslanec pravicovej Národnej aliancie (NA) Jánis Iesalnieks, ktorý sa pritom odvolal model rodín všeobecne akceptovaný v spoločnosti. Zdôraznil, že nemožno „ignorovať názor väčšiny spoločnosti a zavádzať zvyky a mravy iných ľudí".

NA tvrdí, že pojem rodina by mal byť v ústave definovaný jasnejšie. Podľa tejto koaličnej strany takáto potreba vyvstala po rozhodnutí ústavného súdu z 12. novembra 2020, ktoré do pojmu rodina zahŕňa aj rodiny partnerov rovnakého pohlavia a ukladá štátu povinnosť chrániť ich a podporovať.

Podľa NA ide o svojvoľný výklad pojmu rodina, ktorý nezodpovedá vôli poslancov vyjadrenej v súčasnom znení ústavy a tomu, ako rodinu chápe lotyšská spoločnosť. Iesalnieks zdôraznil, že rodičia nemôžu byť rovnakého pohlavia.

Spravodajský portál ERR.ee pripomenul, že navrhované zmeny v ústave v parlamente prejdú, ak ich podporia najmenej dve tretiny poslancov.

Už teraz sa proti pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom vyslovil poslanecký klub koalície Rozvoj/ZA!.

Predseda vlády Krišjánis Karinš označil túto iniciatívu NA za nevhodnú v čase, keď Lotyšsko bojuje s pandémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2.

Vládnucu koalíciu v Lotyšsku tvorí päť strán: Nová konzervatívna strana, populistická strana Komu patrí štát, Rozvoj/ZA!, Národná aliancia a Jednota.

Národnú alianciu v 100-člennom lotyšskom parlamente zastupuje 13 poslancov.