Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Ľubľane sprevádzkovali prvý poéziomat

Viac ako 50 slovinských básnikov prispelo 200 dielami do automatu na básne, ktorý v stredu 9. októbra 2022 odhalili a sprevádzkovali v záhrade Spolku slovinských spisovateľov v Ľubľane. Foto: TASR/STA

Projekt financovalo mesto Ľubľana a slovinské ministerstvo kultúry.

Ľubľana 10. novembra (TASR) - Viac ako 50 slovinských básnikov prispelo 200 dielami do automatu na básne, ktorý v stredu odhalili a sprevádzkovali v záhrade Spolku slovinských spisovateľov v Ľubľane, informovala vo štvrtok agentúra STA.

Za cenu jedného eura "poéziomat" prečíta vybranú báseň, vytlačí ju a umožní užívateľovi, aby si ju pomocou QR kódu archivoval vo svojom mobilnom telefóne. V ponuke sú básne pre dospelých aj pre deti.

Projekt financovalo mesto Ľubľana a slovinské ministerstvo kultúry. Peniaze, ktoré stroj zarobí v prvom roku, pôjdu na honoráre pre básnikov a na prevádzku portálu pre literatúru a myslenie s názvom Vrabec Anarhist.

Napriek tomu, že ide o prvý poéziomat v Slovinsku, nie je to prvé zariadenie, ktorý ponúka básne v slovinčine. Tri automaty s takouto ponukou básní boli zriadené začiatkom tohto roka v Lipsku.