Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Luxembursku zavádzajú povinné covidpasy na pracoviskách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Táto povinnosť sa týka tak zamestnancov verejného sektora ako aj súkromných spoločností.

Brusel 14. januára (TASR) - V Luxembursku zavádzajú od 15. januára povinnosť predkladať covidpasy pri vstupe na pracoviská. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Belga.

Toto opatrenie, ktorého cieľom je urýchliť očkovanie proti ochoreniu COVID-19, avizoval luxemburský premiér Xavier Bettel už koncom novembra s tým, že je potrebné predísť hroziacemu preťaženiu nemocníc v súvislosti so šírením vysokonákazlivého variantu omikron. Následne tento krok v decembri schválil luxemburský parlament.

V Luxemburskom veľkovojvodstve je plne zaočkovaných iba 65 percent obyvateľov, čo je menej než v susednom Francúzsku či Belgicku. Posilňujúcu dávku vakcíny dostalo len 42 percent Luxemburčanov.

Nový zákon ustanovuje, že od soboty 15. januára všetci zamestnanci, ktorí nepracujú na diaľku ale dochádzajú na pracovisko, musia predložiť covidpas, potvrdenie o zotavení sa z covidu, negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší než 48 hodín.

Táto povinnosť sa týka tak zamestnancov verejného sektora ako aj súkromných spoločností. Zamestnanci, ktorí nepredložia covidpas, však nemôžu byť prepustení zo zamestnania. Tí, ktorí sa odmietnu tejto povinnosti podriadiť, môžu po vyčerpaní zákonnej dovolenky nastúpiť na neplatené voľno.

Belga upozornila, že Luxembursko so 630.000 obyvateľmi v ostatných týždňoch lámalo rekordy v počte nových infekcií. V posledných dňoch tam bolo pozitívnych približne 30 percent vykonaných testov.

Spravodajca TASR Jaromír Novak