Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Macedónsku čakajú na odchod smerom do Maďarska tisíce migrantov

Migranti, archívne foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Migranti prichádzajúci cez Grécko vstupujú na územie Macedónska ilegálne, tam dostanú 72 hodín na návrat do vlasti.

Budapešť 14. augusta (TASR) - Vyše tisíc utečencov z Blízkeho východu čaká denne na železničnej stanici Devdelija v Macedónsku pri gréckych hraniciach na to, aby mohli pokračovať v ceste a ešte pred postavením zábran na maďarsko-srbských hraniciach prekročili tieto hranice, uviedla dnes agentúra MTI.

MTI odvolávajúc sa na srbské médiá uviedla, že mnoho migrantov cestuje priamymi vlakmi z gréckej Solune do Belehradu. Vlakové súpravy sú preplnené a tí, ktorí sa už do vagónov nevmestia, do odchodu ďalšieho vlaku táboria na železničnej stanici.

Migranti prichádzajúci cez Grécko vstupujú na územie Macedónska ilegálne, tam dostanú 72 hodín na návrat do vlasti. Utečenci však namiesto toho smerujú na srbsko-maďarské hranice a do krajín západnej Európy.

Server poznamenal, že Srbsko už nebude stavať nové tábory, pretože v nich je čoraz menej žiadateľov o azyl. Do Maďarska sa chcú dostať ešte predtým, než budú zábrany na hraniciach postavené. V Srbsku je v súčasnosti zhruba 70.000 migrantov, denne prekročí macedónsko-srbské hranice približne tisíc ľudí a takmer rovnaký počet migrantov sa pokúša prekročiť srbsko-maďarskú zelenú hranicu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyhlásil, že srbsko-maďarská zelená hranica bude uzatvorená zábranami do konca augusta.