Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V maďarskej kauze Buda-Cash sú dotknutí aj pracovníci tajných služieb

Foto: Ilustračné foto: TASR/Ladislav Vallach

Kauza maďarskej spoločnosti Buda-Cash Brókerház Zrt sa dotýka aj pracovníkov tajných služieb, ktorí mali svoje úspory uložené v jednej z bánk patriacej k tejto spoločnosti.

Budapešť 5. marca (TASR) - Kauza maďarskej spoločnosti Buda-Cash Brókerház Zrt sa dotýka aj pracovníkov tajných služieb, ktorí mali svoje úspory uložené v jednej z bánk patriacej k tejto spoločnosti. Informoval o tom dnes spravodajský server Origo.hu.

Server odvolávajúc sa na zdroje z vládnych kruhov uviedol, že kauza série podvodov desaťročia, ktorá vypukla začiatkom minulého týždňa, sa dotýka 1200 zamestnancov tajných služieb. Ich peniaze sú údajne v zdravotnej poisťovni Honvéd Egészségpénztár, ktorá viedla svoje účty v bankovej skupine DRB patriacej k Buda-Cash.

Kabinet sa v súčasnosti sústreďuje na riešenie vzniknutej situácie a mapuje kruh poškodených. Medzi nimi je aj prípad mesta Abaújszántó v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, ktoré vplyvom kauzy Buda-Cash prišlo o vyše 100 miliónov forintov (326.296 eur), píše server.

Vláda by podľa Origo.hu vyšetrovala aj to, ako sa mohlo niekoľko inštitúcií patriacich pod Buda-Cash pretransformovať v priebehu jediného dňa na banky. Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) avizovala, že sa v tejto súvislosti obráti na prezidenta Jánosa Ádera so žiadosťou o vysvetlenie, pretože k náhlej transformácii na banky došlo práve v čase, kedy prezident vrátil príslušný zákon parlamentu.

Maďarská národná banka (MNB) v stredu (4. marca) rozhodla o okamžitom odobratí licencie Buda-Cash a nariadila jej likvidáciu. Dôvodom takéhoto kroku podľa zistení MNB bolo, že brokerskému domu chýbajú značné finančné prostriedky jeho klientov.

Viceprezident MNB László Windisch uviedol, že existuje podozrenie, že Buda-Cash falšoval výkazy, na základe ktorých banky viedli cenné papiere.

Kauza brokerského domu Buda-Cash, pod ktorý patria štyri regionálne banky, vypukla začiatkom minulého týždňa. Brokeri údajne falšovali výsledky desať až 15 rokov. Poškodených môže byť 20.000 priamych klientov spoločnosti a ďalších 120.000 klientov štyroch bánk vrátane viacerých samospráv miest a obcí.

(1 EUR = 306,47 HUF)