Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V maďarskom vzdušnom priestore prebieha cvičenie Neptune Strike 2022

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na leteckom portáli FlightRadar spravodajca TASR vo štvrtok sledoval manévre transportného lietadla talianskych ozbrojených síl, ktoré vzlietlo z vojenskej základne Pratica di Mare Air pri Ríme.

Budapešť 3. februára (TASR) - V maďarskom vzdušnom priestore prebieha viacnárodné cvičenie armád členských krajín Severoatlantickej aliancie pod názvom Neptune Strike 2022, zistil vo štvrtok spravodajca TASR v Maďarsku po tom, čo sa v regionálnych médiách objavili reakcie obyvateľstva Šomodskej župy na nezvyčajné a hlučné manévre vojenských lietadiel v uplynulých dňoch.

Webová stránka maďarských ozbrojených síl honvedelem.hu vo štvrtok potvrdila letecké cvičenie s tým, že ide o posilnenie súčinnosti vojakov armád krajín NATO. O trvaní cvičenia ani o tom, ktoré krajiny sa na ňom zúčastňujú, server nepísal.

Regionálny spravodajský server sonline.hu citoval obyvateľov, podľa ktorých neboli informovaní o tom, že bude takéto cvičenie, a dodali, že pokoj im narúšal hluk stíhacích i transportných lietadiel už niekoľko dní.

Na leteckom portáli FlightRadar spravodajca TASR vo štvrtok sledoval manévre transportného lietadla talianskych ozbrojených síl, ktoré vzlietlo z vojenskej základne Pratica di Mare Air pri Ríme. Zhruba od poludnia krúžilo dlhšiu dobu nad oblasťou južne od jazera Balaton, potom popoludní sa vrátilo na základňu v Taliansku.

Podľa servera honvedelem.hu cvičenie je podporované stíhacími bombardérmi F/A-18 Super Hornet americkej armády, ktoré štartujú z lietadlovej lode USS Harry S. Truman (CVN-75) plaviaceho sa v Stredozemnom mori, pričom tieto lietadlá majú pred príletom nad maďarské územie doplňované palivo vo vzduchu.