Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku budú očkovať proti koronavírusu aj občanov susedných krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Ponuka platí pre prihraničné samosprávne celky.

Budapešť 23. júna (TASR) - Maďarsko od júla ponúka možnosť zaočkovať sa vakcínou proti ochoreniu COVID-19 aj občanom susedných krajín bývajúcich v regiónoch pri hraniciach s Maďarskom. Informoval o tom operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Príslušné vládne nariadenie bolo zverejnené v utorok v štátnom vestníku.

Maďarsko podľa operačného štábu takto ďalej posilňuje ochranu proti šíreniu koronavírusovej pandémie a v záujme ochrany maďarského obyvateľstva, ako aj Maďarov žijúcich v zahraničí a rozširuje okruh ľudí chránených vakcínou o osoby žijúce v zahraničí pri maďarských hraniciach nezávisle od toho, či majú maďarské občianstvo.

Ponuka platí pre prihraničné samosprávne celky. Obyvatelia týchto regiónov budú mať určené, ktorými hraničnými priechodmi môžu vstúpiť na územie Maďarska, a tiež, ktoré očkovacie centrá im vakcínu podajú. Registrácia bude vykonaná na mieste očkovania. Druh vakcíny si nebudú môcť očkovaní vyberať.

Zo slovenských regiónov sa budú môcť v Maďarsku dať zaočkovať obyvatelia Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja.

Proti covidu zaočkovali v Maďarsku zatiaľ zhruba 5,43 milióna ľudí – z nich 4,62 milióna dostalo už obe dávky vakcíny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)