Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku obnovujú jednodňovú chirurgiu prerušenú pre covid

Ilustračné foto Foto: TASR/Univezitná nemocnica Bratislava

Minister na Facebooku uviedol, že zákroky môžu vykonávať poskytovatelia zdravotných služieb vo vopred dohodnutých termínoch pri dodržiavaní prísnych epidemiologických opatrení.

Budapešť 28. apríla (TASR) - Budúci pondelok obnovujú v Maďarsku jednodňovú chirurgiu, ktorú pre koronavírusovú pandémiu prerušili 5. marca. Podľa spravodajského servera Index.hu to oznámil v stredu šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler.

Minister na Facebooku uviedol, že zákroky môžu vykonávať poskytovatelia zdravotných služieb vo vopred dohodnutých termínoch pri dodržiavaní prísnych epidemiologických opatrení.

"V prípade podozrenia z nákazy novým druhom koronavírusu musia nemocnice izolovať pacientov a vykonať antigénový test k určeniu diagnózy," napísal Kásler.

Jednodňovú chirurgiu prerušil minister z dôvodu zabezpečenia priebežnej starostlivosti o rastúci počet infikovaných koronavírusom a odbremenenia nemocníc. Situácia sa však nateraz zlepšila.

Kásler tiež oznámil, že od 19. apríla budú pokračovať preventívne onkologické prehliadky, ktoré boli prerušené z rovnakých príčin. Šéf rezortu však zdôraznil, že onkologická diagnostika a terapia neboli prerušené počas pandémie. Podotkol, že v uplynulých týždňoch zdravotníctvo prekonalo v rámci tretej vlny koronavírusovej pandémie najkritickejšie obdobie a že v súčasnosti je už zabezpečená zdravotná starostlivosť pre všetkých pacientov s ochorením COVID-19.

Počet hospitalizovaných s covidom v Maďarsku v stredu ráno klesol pod hranicu 6000 na 5907. V súvislosti s týmto ochorením zomrelo za uplynulý deň 188 pacientov. V uvedenom čase pribudlo 1692 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na umelej pľúcnej ventilácii je napojených 702 chorých. Aktuálne je nakazených 250.143 osôb, od vypuknutia koronavírusovej pandémie ich v Maďarsku evidujú celkom 774.399. Nákaze dosiaľ podľahlo 27.172 ľudí.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)