Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku odsúdili ďalších narušiteľov hraníc a ich prepravcov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Medzi obžalovanými boli zväčša občania Sýrie a Afganistanu, ako aj Iračania, Albánci a Kosovčania.

Segedín/Köszeg/Kecskemét 2. októbra (TASR) - Ďalších 35 ľudí odsúdili dnes a vo štvrtok v maďarskom Segedíne za trestný čin nedovoleného prekročenia uzavretých štátnych hraníc.

Ako informovala agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu tamojšieho súdu Eriku Prágaiovú Juhászovú, 22 obžalovaných vyhostili z Maďarska na jeden, ďalších 12 na dva roky, zatiaľ čo jednému súd udelil pokarhanie.

Medzi obžalovanými boli zväčša občania Sýrie a Afganistanu, ako aj Iračania, Albánci a Kosovčania.

Všetci sa dostali na maďarské územie cez diery vyrezané inými osobami v plote na rôznych úsekoch maďarských hraní, ale aj jeho podlezením, respektíve prelezením.

Väčšina obžalovaných, ako aj ich právnych zástupcov vzala rozsudky na vedomie, takže tieto sú právoplatné. V jednom prípade došlo k odvolaniu a v ďalšom si čas na zváženie postupu vzal prokurátor. V dvoch prípadoch súd vrátil spisy prokurátorovi.

Maďarského prevádzača odsúdili v meste Köszeg právoplatne na 18 mesiacov väzenia podmienečne a navyše ho na tri roky vyhostili z Vašskej župy.

Obžalovaný 5. septembra prepravoval za úplatu cudzincov na maďarsko-rakúsku štátnu hranicu. Jeho pasažieri sa cez zelenú hranicu dostali do Rakúska, avšak prevádzača neskôr zadržala hliadka maďarskej polície.

Ešte vo štvrtok odsúdili v Kecskeméte 37-ročnú ženu z maďarskej Orosházy na rok väzenia nepodmienečne. Vodička vo vlastnom motorovom vozidle prepravovala piatich migrantov zo Sýrie po diaľnici M5, a to 6. septembra v skorých ranných hodinách zo srbsko-maďarskej štátnej hranice do Budapešti a s vedomím, že ide o ilegálnych prisťahovalcov. Rozsudok nie je právoplatný, pretože prokuratúra sa voči nemu odvolala.