Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku oslavujú 65. výročie protikomunistickej revolúcie

Na snímke vztýčenie maďarskej štátnej vlajky s vojenskou poctou pri príležitosti 65. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956 pred parlamentom v Budapešti v sobotu 23. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Hlavným bodom programu ústredných osláv bude tradičný tzv. Pochod mieru, ktorý založilo združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) v roku 2012.

Budapešť 23. októbra (TASR) - Vztýčením maďarskej štátnej vlajky s vojenskou poctou pred parlamentom v Budapešti sa v sobotu začali ústredné oslavy štátneho sviatku 65. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956.

Podľa agentúry MTI sa na slávnostnom akte zúčastnil predseda parlamentu László Kövér, predstavitelia maďarskej vlády, armády, diplomatického zboru a viacerí občania, pričom niektorí niesli maďarské vlajky.

Hlavným bodom programu ústredných osláv bude tradičný tzv. Pochod mieru, ktorý založilo združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) v roku 2012. Jeho cieľom je vyjadriť podporu vláde premiéra Viktora Orbána, ktorý bude hlavným rečníkom popoludňajšieho zhromaždenia v závere tohto pochodu.

Na Námestie hrdinov zorganizovali masové zhromaždenie aj opozičné strany. Pred ich sympatizantmi popoludní vystúpia s prejavom všetci piati opoziční kandidáti na post premiéra do parlamentných volieb 2022 vrátane Pétera Márkiho-Zaya z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom), ktorý vyhral minulotýždňové primárky.

Povstanie v Maďarsku vypuklo 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci i roľníci, ktorí žiadali slobodu po rokoch stalinistického útlaku.

Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali potlačiť revolúciu. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska Červená armáda, pričom zahynulo takmer 3000 ľudí, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 ľudí utieklo na Západ.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)