Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku povolili referendum o zriadení kampusu čínskej univerzity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Univerzita Fu-tan je jednou z najprestížnejších vzdelávacích inštitúcií Číny.

Budapešť 31. augusta (TASR) – Maďarská Národná volebná komisia povolila, aby sa konalo ľudové hlasovanie v otázke štátneho projektu zriadenia kampusu čínskej Univerzity Fu-tan. Informovali o tom v pondelok večer viaceré maďarské médiá.

„Súhlasíte s tým, aby parlament zrušil Zákon LXXXI. z roku 2021 o Nadácii pre Univerzitu Fu-tan Hungary a zákon o poskytnutí majetku pre túto nadáciu?", citoval otázku referenda iniciovaného starostom Budapešti Gergelyom Karácsonyom spravodajský server 444.hu.

Národná volebná komisia referendum v tejto záležitosti schválila, pričom proti nehlasoval nikto z členov komisie. Občania tak o osude čínskej univerzity budú môcť rozhodnúť v plebiscite, ak sa im najskôr podarí zozbierať 200.000 podpisov, dodal server.

Vláda už podala žiadosť o zriadenie nadácie čínskej univerzity. Rezort inovácií a technológií v tejto súvislosti vydal vyhlásenie, že vláda by v záujme posilnenia domáceho vysokého školstva i v záujme moderného vzdelávania maďarských študentov chcela priniesť do Budapešti 31. najlepšiu univerzitu sveta. Ministerstvo dodalo, že proces zriadenia nadácie sa už začal.

Nadácia vznikne v zmysle rozhodnutia parlamentu z 15. júna. Poslanci schválili zriadenie nadácie Fu-tan Hungary University, ako aj poskytnutie pozemkov na brehu Dunaja, na ktorých by mal byť vybudovaný budapeštiansky kampus čínskej Univerzity Fu-tan. Za príslušné návrhy zákonov hlasovali poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP.

Karácsony spolu so starostkou mestskej časti Ferencváros Krisztinou Baranyaiovou v júni upozornili, že 99 percent obyvateľov hlavného mesta je proti tomu, aby si Maďarsko vzalo úver či použilo štátne rozpočtové zdroje na vybudovanie kampusu čínskej univerzity.

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás v súvislosti s touto otázkou vyhlásil, že prípravy projektu majú byť predložené parlamentu do 31. decembra 2022, následne bude možné urobiť definitívne rozhodnutie o osude kampusu v rámci budapeštianskeho referenda.

Univerzita Fu-tan je jednou z najprestížnejších vzdelávacích inštitúcií Číny. Jej budapeštiansky kampus, ktorý má byť dokončený do roku 2024, by mal byť prvou pobočkou tejto školy v Európskej únii.