Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku proti novému koronavírusu zaočkovali už 43 % obyvateľstva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvú dávku vakcíny proti covidu podali už celkovo 4.123.697 ľuďom.

Budapešť 5. mája (TASR) - V Maďarsku je očkovanie proti vírusu SARS-CoV-2 priebežné, zaočkovaných je už takmer 43 percent obyvateľstva, informovala v stredu v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Dodala, že začalo sa už aj očkovanie vakcínou Janssen.

"V Maďarsku naďalej dominuje britská mutácia koronavírusu, indickú mutáciu zatiaľ laboratóriá neidentifikovali. Je to však iba otázkou času, kedy sa tak stane. Ide o dvojitú mutáciu, avšak zdá sa, že indická mutácia nespôsobuje vážnejšie ochorenie než britská," dodala Müllerová.

Podľa operačného štábu je tretia vlna koronavírusovej pandémie v Maďarsku na ústupe. V niektorých mestách ale ešte koncentrácia častíc koronavírusu stúpa, inde zasa mierne klesá, z čoho podľa šéfky ÁNTSZ možno usudzovať, že šírenie nákazy stagnuje.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 128 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 a 1130 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V tomto čase zaočkovali prvou dávkou vakcíny 24.202 ľudí.

Počet infikovaných od vypuknutia koronavírusovej pandémie stúpol na 785.967 a počet obetí covidu dosiahol 28.173.

Prvú dávku vakcíny proti covidu podali už celkovo 4.123.697 ľuďom, kompletne je zaočkovaných 2.248.775 osôb. Od utorka sa môžu zaregistrovať na očkovanie proti novému druhu koronavírusu už aj cudzinci žijúci v Maďarsku, ako aj Maďari žijúci v zahraničí.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)