Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa začala séria protestov proti covidovej diktatúre

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa spravodajského servera telex.hu sa na Námestí hrdinov zoradila v pondelok večer zhruba stovka vozidiel a vyše sto protestujúcich odmietajúcich očkovanie a požadujúcich slobodu.

Budapešť 7. februára (TASR) - Séria protestov proti "covidovej diktatúre" v Maďarsku sa začala v pondelok večer na budapeštianskom Námestí hrdinov. Informoval o tom spravodajca TASR na základe správy zverejnenej na webe komerčnej televízie ATV.

Demonštráciu zorganizovalo radikálne Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom), ktorého prívrženci spolu s občianskou iniciatívou pripravujú na utorok podobný protest aj pred sídlom úradu maďarského prezidenta Jánosa Ádera.

Podpredsedníčka hnutia Dóra Dúróová v statuse na Facebooku uviedla, že Hnutie naša vlasť podporilo už viaceré občianske iniciatívy proti obmedzujúcim opatreniam, ktoré vláda nanucuje obyvateľom. Zdôraznila, že jej hnutie ako jediné vyjadrilo solidaritu s pokračujúcim protestom kanadských kamionistov proti pandemickým opatreniam.

Podľa spravodajského servera telex.hu sa na Námestí hrdinov zoradila v pondelok večer zhruba stovka vozidiel a vyše sto protestujúcich odmietajúcich očkovanie a požadujúcich slobodu.

Organizátor protestného zhromaždenia Attila Szűcs pred demonštrantmi prečítal požiadavky, aby vláda zrušila opatrenia a obmedzenia týkajúce sa pandémie a aby odškodnila každého, kto kvôli týmto opatreniam utrpel ujmu. Podľa telex.hu sčasti prekvapivou bola požiadavka na zastavenie budovania sietí 5G a na zhromaždení zazneli aj ďalšie prejavy namierené voči očkovaniu a opatreniam proti pandémii.

Účastníci protestu sa vydali na pochod smerom ku Kossuthovmu námestiu k budove parlamentu. Dopravu nenarušili, polícia im zabezpečila prechod cez frekventovanú Cestu Györgya Dózsu.

Protestné podujatia majú v Maďarsku pokračovať aj v budúcich dňoch podľa vzoru kanadskej série demonštrácií zvanej Konvoj slobody (Freedom Convoy), ktorá sa začala v januári ako protest proti požiadavke kanadských úradov očkovať kamionistov prechádzajúcich cez hranice s USA.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)