Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa začali oslavy 175. výročia protihabsburskej revolúcie

Parlament v Budapešti v Maďarsku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra MTI pripomína, že 15. marec je dňom zrodu moderného parlamentárneho Maďarska, začiatkom revolúcie v rokoch 1848 - 1849 a boja za slobodu.

Budapešť 15. marca (TASR) — V Maďarsku sa začali ústredné oslavy štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849. Na Kossuthovom námestí vztýčili s vojenskou poctou štátnu vlajku za účasti prezidentky Katalin Novákovej a predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na slávnostnom akte boli prítomní viacerí členovia vlády, predstavitelia štátnych organizácií, armády, členovia diplomatického zboru, a napriek chladnému a veternému počasiu aj veľa rodín i turistov.

Premiér Viktor Orbán prednesie slávnostný prejav popoludní v Kiskőrösi, v rodisku jedného z najvýraznejších postáv revolúcie, básnika Sándora Petőfiho.

Podujatia sa konajú po celom Maďarsku i v krajinách, kde žijú občania maďarskej národnosti.

MTI pripomína, že 15. marec je dňom zrodu moderného parlamentárneho Maďarska, začiatkom revolúcie v rokoch 1848 - 1849 a boja za slobodu. Výročie revolúcie bolo prvýkrát dňom pracovného pokoja v roku 1989; od roku 1990 je štátnym sviatkom.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)