Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V maďarských nemocniciach obnovili preventívne zdravotné prehliadky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vykonávanie odložených operačných a intervenčných zákrokov, ktoré z dôvodu pandémie nového koronavírusu neprebiehali celé mesiace, obnovili 13. mája.

Budapešť 14. mája (TASR) - Vďaka priaznivému epidemiologickému vývoju v Maďarsku bolo možné, aby nemocnice obnovili plánovanú zdravotnú starostlivosť a v rámci nej aj preventívne zdravotné prehliadky, ktoré boli na dva týždne pozastavené. Oznámila to v piatok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa spravodajského servera liner.hu hlavná lekárka pripomenula, že bolo obdobie, keď bolo hospitalizovaných až 12.000 pacientov v súvislosti s ochorením COVID-19. "Dnes ich máme v nemocniciach iba 2612 a aj na umelej pľúcnej ventilácii je už len 338 chorých, pričom rekord bol vyše 1500 pacientov odkázaných na takúto podporu dýchania," dodala.

Na gynekologické a gastroenterologické preventívne prehliadky rozosiela pozvánky Centrum národného zdravia (Nemzeti Népegészségügyi Központ), spresnila Müllerová.

Vykonávanie odložených operačných a intervenčných zákrokov, ktoré z dôvodu pandémie nového koronavírusu neprebiehali celé mesiace, obnovili 13. mája.

Zoznamy čakateľov na operácie sa aktuálne výrazne predĺžili, keďže v uplynulom roku klesol zvyčajný počet zákrokov na pätinu, konštatovalo v tejto súvislosti vo štvrtok internetové vydanie denníka Népszava.

Najviac sa čaká na výmenu kolenného kĺbu, a to v priemere až 510 dní. Na zozname na takýto zákrok figuruje 7168 ľudí. Najdlhší je zase zoznam čakajúcich na operáciu šedého zákalu, na ktorom evidujú 11.265 pacientov. Priemerná doba čakania v ich prípade je 250 dní.