Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Madride si pripomenuli Deň Španielska, konali sa aj demonštrácie

Španielski vojaci pochodujú počas vojenskej prehliadky pri príležitosti štátneho sviatku Dňa španielskej jednoty (Dia de la Hispanidad) v Madride 12. októbra 2021. Španielsko slávi štátny sviatok, ktorý je oslavou výročia objavenia Nového sveta moreplavcom Krištofom Kolumbom a súčasne aj dňom španielskych ozbrojených síl. Foto: FOTO TASR/AP

Deň Španielska (Fiesta Nacional de Espaa) sa každoročne slávi 12. októbra. V tento deň v roku 1492 lode talianskeho moreplavca Krištofa Kolumba dosiahli pobrežie Bahám v oblasti Karibiku.

Madrid 12. októbra (TASR) - Tradičnou vojenskou prehliadkou v Madride si v utorok tisíce ľudí pripomenuli Deň Španielska. Počas tohto podujatia sa v meste konali i protesty, informovala agentúra AP.

Tisíce ľudí sa zhromaždili na madridskej triede Paseo de la Castellana, píše na na svojej webovej stránke denník El País.

Na prehliadke sa zúčastnili španielsky kráľ Filip IV. a jeho manželka kráľovná Letizia, premiérka autonómneho spoločenstva Madrid Isabel Díazová Ayusová, starosta mesta José Luis Martínez-Almeid i premiér Pedro Sánchez a ďalší politici vrátane lídra opozičnej Ľudovej strany (PP) Pabla Casada.

Španielsko si podľa premiérových vyjadrení 12. októbra pripomína, "čo nás spája, čo nás ako spoločnosť robí dôležitejšími, čo zo Španielska robí priateľskú, otvorenú a rôznorodú krajinu".

Deň Španielska (Fiesta Nacional de Espaa) sa každoročne slávi 12. októbra. V tento deň v roku 1492 lode talianskeho moreplavca Krištofa Kolumba dosiahli pobrežie Bahám v oblasti Karibiku. Táto udalosť sa považuje za objavenie Ameriky. Zákon z roku 1987 tento deň vyhlásil za štátny sviatok, píše AP.

V Madride sa v utorok zhromaždili i demonštranti, ktorí nesúhlasia s monarchiou. Niektorí z účastníkov podľa El País žiadali odstúpenie premiéra Sáncheza. Neskôr sa majú konať protesty namierené proti odkazu Krištofa Kolumba.

Vojenská prehliadka s účasťou kráľovskej rodiny sa pri príležitosti národného dňa Španielska koná každoročne. Minulý rok bol však program tohto podujatia výrazne obmedzený z dôvodu pandémie koronavírusu, píše El País.