Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Magdeburgu otvorili novú synagógu

Policajti hliadkujú pred novou synagógou, ktorú otvorili približne 85 rokov po zničení pôvodnej stavby počas protižidovského pogromu vo východonemeckom Magdeburgu v nedeľu 10. decembra 2023. Foto: TASR/DPA

Starú synagógu zničili antisemitské davy počas novembrových pogromov v roku 1938.

Magdeburg 10. decembra (TASR) - Vo východonemeckom Magdeburgu otvorili v nedeľu novú synagógu, približne 85 rokov po zničení pôvodnej stavby počas protižidovského pogromu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Nová synagóga je symbolom mierového spolužitia a pluralizmu," povedal na slávnostnej ceremónii premiér spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff. Povedal, že židovský život v meste bude opäť viditeľnejší a hmatateľnejší.

Vedúci Ústrednej rady židov v Nemecku (ZdJ) Josef Schuster zdôraznil, že ide o "deň radosti a hrdosti". Nová budova za 7,6 milióna eur bola postavená vďaka dlhoročnému úsiliu občanov mesta, ktorí zbierali dary na jej výstavbu.

Sponzorská organizácia prispela sumou 500.000 eur, najväčší podiel na financovaní poskytla spolková krajina Sasko-Anhaltsko.

Architekt Wolfgang Sattler opísal novú synagógu ako diskrétnu a zdržanlivú, ale povedal, že napriek bezpečnostným opatreniam má budova "pocit ľahkosti, otvorenosti a svetla".

Na vonkajšej fasáde budovy je hebrejský nápis "Môj dom sa bude nazývať domom modlitby pre všetky národy."

Starú synagógu zničili antisemitské davy počas novembrových pogromov v roku 1938. Nová budova bola postavená v blízkosti miesta pôvodnej stavby. Združenie s názvom "Nová magdeburská synagóga" bolo založené v roku 1999.