Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Manchestri zatkli muža v súvislosti s bombovým útokom z roku 2017

Žena si berie noviny, ktoré informujú o pondelňajšom samovražednom teroristickom útoku na popovom koncerte americkej speváčky Ariany Grande v Manchesteri, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Samovražedný bombový útok v športovo-koncertnom komplexe Manchester Arena, ktorý sa odohral 22. mája 2017, si vyžiadal 23 mŕtvych vrátane atentátnika a viac ako 200 zranených.

Manchester 22. októbra (TASR) - Na letisku v Manchestri zatkli v piatok 24-ročného muža podozrivého z napomáhania pri príprave samovražedného bombového útoku, ku ktorému došlo v tomto anglickom meste v máji 2017 po skončení koncertu Ariany Grandeovej. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Muža zadržali pre podozrenie z napomáhania pri príprave alebo zapájania sa do samotnej prípravy teroristických činov, spresnila polícia grófstva Veľký Manchester.

Podozrivého, ktorý pochádza z Fallowfieldu na predmestí Manchestru, zadržali krátko po jeho prílete do Británie. Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe, aby ho mohli vypočuť.

"Polícia Veľkého Manchestru je naďalej odhodlaná odhaliť pravdu o okolnostiach teroristického úroku v komplexe Manchester Arena," uviedol popredný vyšetrovateľ tohto prípadu Simon Barraclough. Dodal, že aj keď "od spáchania tohto zverstva už uplynuli viac ako štyri roky", polícia stále "neochvejne" sleduje každú dostupnú stopu, aby mohla všetkým zasiahnutým "poskytnúť odpovede, ktoré si zaslúžia".

Policajti podávajú informácie ľuďom pred Manchester Arenou po výbuchu, ku ktorému došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchesteri 22. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Zadržaným mužom má byť Ismail Abedi, brat samovražedného útočníka Salmana Abediho, ktorý z Británie pred časom odišiel, aby sa vyhol plánovanému vypočúvaniu, uvádza Sky News.

Jeho ďalšieho brata, Hashema Abediho, odsúdili v auguste na doživotie s možnosťou prepustenia najskôr po 55 rokoch za úlohu, ktorú zohral v príprave útoku a napomáhaní jeho páchateľovi.

Samovražedný bombový útok v športovo-koncertnom komplexe Manchester Arena, ktorý sa odohral 22. mája 2017, si vyžiadal 23 mŕtvych vrátane atentátnika a viac ako 200 zranených. Páchateľ Salman Abedi, ktorý v hale odpálil podomácky vyrobenú nálož, sa narodil v Manchestri rodičom líbyjského pôvodu.