Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Mariupole podľa Ruska zahynulo 3000 civilistov – vinný je vraj Kyjev

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kyjev tvrdí, že v dôsledku nepretržitej delostreleckej paľby a humanitárnej núdze, ktorá vznikla v dôsledku ruského obliehania, prišli o život desaťtisíce tamojších civilistov.

Mariupol 30. decembra (TASR) - Niekoľko mesiacov po krvavom dobytí ukrajinského prístavného mesta Mariupol zverejnilo Rusko v piatok prvýkrát svoj odhad obetí s tým, že tam zahynulo 3000 civilistov. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Škody, ktoré v meste vznikli počas obliehania Mariupola, vyčíslila ruská vyšetrovacia komisia na 176 miliárd rubľov (2,3 milióna eur).

Moskva pripisuje zodpovednosť za obete i škody Kyjevu. Medzinárodné organizácie, naopak, vinia Rusko z početných vojnových zločinov, ktorých sa vraj dopustilo pri obsadení Mariupola.

Boje o toto prístavné mesto v Doneckej oblasti na Ukrajine vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára. Poslední obrancovia mesiace obliehaného mesta padli do ruského zajatia 20. mája.

Kyjev tvrdí, že v dôsledku nepretržitej delostreleckej paľby a humanitárnej núdze, ktorá vznikla v dôsledku ruského obliehania, prišli o život desaťtisíce tamojších civilistov.

Z vojnových zločinov počas bojov o Mariupol obvinila Moskvu aj Európska únia (EÚ) a Organizácia Spojených národov (OSN), pripomína DPA.

Z ruského pohľadu sú za úmrtia i škody zodpovední ukrajinskí obrancovia Mariupolu. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) pod vedením Alexandra Bastrykina, blízkeho dôverníka prezidenta Vladimira Putina, v piatok vyhlásil, že 3000 mŕtvych civilistov majú na svedomí ukrajinskí vojaci, píše DPA.

Výbor po zasadnutí v okupovanom Mariupole tiež uviedol, že rozsiahle škody na civilnej infraštruktúre vznikli využívaním nemocníc a obytných domov na bojové účely zo strany Kyjeva.