Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Maroku sa začali parlamentné a miestne voľby

Členovia volebnej komisie čakajú na voličov počas hlasovania v parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v Rabate 8. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Predvolebné prieskumy ale naznačili, že voliči sú demotivovaní, a preto sa očakáva nízka volebná účasť, ktorá môže zamiešať kartami.

Rabat 8. septembra (TASR) – V Maroku sa v stredu ráno otvorili volebné miestnosti. Občania majú možnosť rozhodnúť o novom zložení parlamentu aj miestnych a regionálnych zastupiteľstiev. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej majú voliči v rukách osud islamistickej Strany práva a rozvoja, ktorá prevzala moc v krajine po vypuknutí arabskej jari.

Volebné miestnosti sa otvorili o 8.00 h miestneho času. Zhruba 18 miliónov oprávnených voličov môže odovzdať svoj hlas do 19.00 h. Vo voľbách sa rozhoduje o zložení parlamentu, v ktorom bude sedieť 395 poslancov. Hlasovanie okrem toho určí mená takmer 31.000 miestnych a regionálnych predstaviteľov.

Kráľ Mohammed VI. po voľbách vymenuje predsedu vlády, ktorý vzíde z víťaznej strany. Volebné obdobie je podľa ústavy päťročné. Strana práva a rozvoja dúfa, že sa jej opäť podarí vyhrať a vytvoriť vládnu koalíciu. Predvolebné prieskumy ale naznačili, že voliči sú demotivovaní, a preto sa očakáva nízka volebná účasť, ktorá môže zamiešať kartami.