Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Maroku zadržali 25 ľudí podozrivých z podpory Islamského štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Marocké médiá informovali o celoštátnej protiteroristickej operácii ešte 8. decembra, pričom deklarovali, že mala byť najväčšia svojho druhu za posledné roky.

Rabat 19. decembra (TASR) - Marocké bezpečnostné sily zatkli tento mesiac 25 ľudí, ktorí sú podozriví z podpory organizácie Islamský štát (IS) a plánovania "teroristických" útokov v kráľovstve, uviedol v sobotu pre agentúru AFP nemenovaný bezpečnostný zdroj.

K ich zatknutiu došlo v niekoľkých mestách ešte 8. decembra, a to v rámci "pokračujúceho úsilia v boji proti teroristickým hrozbám", uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity.

Niektorí z podozrivých už predstúpili pred súd, dodal zdroj.

Marocké médiá informovali o celoštátnej protiteroristickej operácii ešte 8. decembra, pričom deklarovali, že mala byť najväčšia svojho druhu za posledné roky. Oficiálne zdroje vtedy tento záťah nepotvrdili.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

V sobotňajších správach sa uvádza, že počas operácií úrady zhabali zbrane vrátane strelných zbraní a streliva, ako aj návody na výrobu bômb a materiály "oslavujúce Islamský štát".

Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že podozriví plánovali vykonať v Maroku "konkrétne" teroristické útoky.

Policajné riaditeľstvo pre boj s terorizmom v piatok uviedlo, že v spolupráci s americkými spravodajskými službami zmarilo predpokladaný plán IS na spáchanie bombového útoku a zatklo údajného podporovateľa tejto skupiny.

Bezpečnostný zdroj povedal agentúre AFP, že táto operácia nemá "žiadnu súvislosť" so zatknutiami zo začiatku decembra.