Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V masových hroboch v Mexiku našli pozostatky 59 tiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polícia hroby objavila v štáte Guanajuato, kde sa za posledné roky výrazne zvýšila miera vrážd v dôsledku bojov o územie medzi rivalskými drogovými kartelmi.

Mexiko 29. októbra (TASR) - Pozostatky 59 tiel v masových hroboch odhalila vo štvrtok polícia v strednej časti Mexika. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Polícia hroby objavila pri meste Salvatierra v mexickom štáte Guanajuato, kde sa za posledné roky výrazne zvýšila miera vrážd v dôsledku bojov o územie medzi rivalskými drogovými kartelmi.

Väčšina obetí boli mladí ľudia, v niektorých prípadoch tínedžeri. Medzi obeťami sa nachádzalo aj najmenej desať žien, informovala na stredajšej tlačovej konferencii vedúca mexického pátracieho výboru Karla Quintanaová.

Odkrývanie 52 hrobov začalo minulý týždeň po tom, čo policajti dostali tip od príbuzných dovtedy hľadaných osôb. Podľa polície je možnosť, že počet nájdených tiel sa ešte zvýši.

Štát Guanajuato tento rok do augusta zaznamenal 2250 vrážd, čo je oproti vlaňajšku viac ako štvrtinový nárast. Guanajuato je dejiskom krvavých bojov medzi zločineckými organizáciami Santa Rosa de Lima Cartel a Cártel de Jalisco Nueva Generación. Zo všetkých štátov Mexika má najvyššiu mieru vrážd.