Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Melitopole prišiel o život policajný veliteľ kolaborujúci s Ruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Melitopol, kde pred vojnou žilo približne 150.000 ľudí, bol obsadený krátko po tom, ako Rusko vo februári minulého roka zaútočilo na Ukrajinu.

Kyjev 27. apríla (TASR) — Policajt kolaborujúci s ruskou okupačnou správou prišiel o život pri explózii podomácky vyrobeného výbušného zariadenia, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v okupovanom ukrajinskom meste Melitopol. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na prokyjevského primátora Melitopola Ivana Fedorova.

Podľa neho sa obeťou útoku stal Olexandr Miščenko, ktorý bol pred vojnou rozpútanou Ruskom na Ukrajine veliteľom jedného z policajných oddelení v Melitopole. Po obsadení mesta ruskou armádou Miščenko "nielenže prebehol na stranu nepriateľa, ale zavádzal aj svojich zamestnancov, ktorí sa tiež stali zradcami".

"Cesta každého kolaboranta je predvídateľná: včera zrada, dnes panika, zajtra masaker," konštatoval Fedorov, ktorý pracuje z ukrajinského územia ovládaného Kyjevom.

Vlani bolo pri útokoch na územiach kontrolovaných ruskými jednotkami zabitých niekoľko zamestnancov ukrajinských úradov, ktorí kolaborovali s okupačnou mocou.

Mesto Melitopol sa nachádza v Záporožskej oblasti, ktorá je jednou zo štyroch ukrajinských oblastí anektovaných Ruskom napriek tomu, že nad nimi nemá plnú vojenskú kontrolu.

Melitopol, kde pred vojnou žilo približne 150.000 ľudí, bol obsadený krátko po tom, ako Rusko vo februári minulého roka zaútočilo na Ukrajinu. Momentálne ho od frontovej línie delí asi 65 kilometrov.