Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Memphise protestovali za spravodlivosť voči Afroameričanom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Piati policajti boli obžalovaní z vraždy druhého stupňa za dobitie Nicholsa zo 7. januára. Tento muž zomrel 10. januára v nemocnici.

Memphis 28. januára (TASR) - Približne 50 ľudí sa v piatok zhromaždilo v americkom meste Mephis v štáte Tennessee a žiadali spravodlivosť. Reagovali na v piatok zverejnené videozáznamy zachytávajúce policajtov, ako násilne zatýkajú Afroameričana Tyrea Nicholsa, ktorý niekoľko dní po tomto incidente zomrel. TASR správu prevzala v sobotu z agentúra AFP.

Účastníci držali bannery s nápismi "spravodlivosť pre Tyrea" a "koniec policajného násilia". Demonštranti podľa jednej z účastníčok žiadali vyvodenie zodpovednosti, odsúdenie všetkých policajtov, ktorí sa na incidente zúčastnili, a zastavenie dopravných kontrol, pri ktorých polícia zabíja ľudí.

Piati policajti boli obžalovaní z vraždy druhého stupňa za dobitie Nicholsa zo 7. januára. Tento muž zomrel 10. januára v nemocnici.

Polícia pôvodne uviedla, že Nicholsa zastavili na základe podozrenia z bezohľadnej jazdy motorovým vozidlom, čo sa však nebolo potvrdené, píše BBC.

Všetci piati policajti boli, rovnako ako Nichols, tmavej pleti. Po internom vyšetrovaní ich prepustili. Zistilo sa, že pri zásahu použili neprimeranú silu a zranenému neposkytli včas pomoc.

Jedno zo zverejnených videí zachytáva policajtov, ako Nicholsa vyťahujú z jeho vozidla a krikom ho vyzývajú, aby si ľahol na zem. "Nič som neurobil," povedal Nichols.

Policajti ho opakovanie žiadali, aby si ľahol na zem, a jeden z nich použil elektrický paralyzátor. Nicholsovi sa však podarilo ujsť. Ďalší videozáznam zhotovený bezpečnostnou kamerou zachytáva, ako policajti Nicholsa po dolapení bijú.