Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V meste Nordhausen zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Nemecku aj 75 rokov po skončení druhej svetovej vojny ešte stále nachádzajú nevybuchnuté bomby z rozsiahleho leteckého bombardovania.

Nordhausen 11. júna (TASR) - Americkú leteckú bombu z druhej svetovej vojny zneškodnili v stredu večer v nemeckom meste Nordhausen v spolkovej krajine Durínsko. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšiu radnicu.

Nevybuchnutú 227-kilovú bombu objavili v stredu okolo poludnia pri stavebných prácach neďaleko miestneho divadla. Svoje domovy museli následne opustiť všetci obyvatelia žijúci vo vzdialenosti 500 metrov od miesta nálezu.

Ako uviedol hovorca mesta, evakuovaných muselo byť približne 7000 ľudí vrátane obyvateľov viacerých zariadení pre seniorov.

Mesto Nordhausen bolo počas druhej svetovej vojny - rovnako ako mnohé ďalšie mestá vtedajšej Tretej ríše - terčom leteckých útokov protihitlerovskej koalície.

V Nemecku aj 75 rokov po skončení druhej svetovej vojny ešte stále nachádzajú nevybuchnuté bomby z rozsiahleho leteckého bombardovania. K nálezom často dochádza náhodne pri stavebných prácach a zneškodňovanie munície sa spravidla zaobíde bez incidentov.