Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Protesty za interrupčné práva v Mexiku sa skončili bojom s políciou

Demonštranti za legalizáciu interrupcií počas kolízie s políciou 28. septembra 2020 v Mexico City. Stovky žien vyšli v pondelok do ulíc mexického hlavného mesta na protest za legalizáciu interrupcií v celom Mexiku. Dostali sa aj do potýčok s políciou po tom, čo niektoré z nich počas protestu kladivami rozbíjali dvere a okná. Foto: TASR/AP

Niektoré účastníčky protestu hádzali na policajtov svetlice a zápalné fľaše.

Mexiko 29. septembra (TASR) - Stovky žien vyšli v pondelok do ulíc mexického hlavného mesta na protest za legalizáciu interrupcií v celom Mexiku. Dostali sa aj do potýčok s políciou po tom, čo niektoré z nich počas protestu kladivami rozbíjali dvere a okná. Informovala o tom agentúra AP.

Ženy v uliciach požadovali bezpečné a legálne interrupcie, ktoré sú v hlavnom meste Mexiko v súčasnosti povolené, ale nie vo väčšine zvyšku krajiny.

Niektoré účastníčky protestu hádzali na policajtov svetlice a zápalné fľaše. Policajti - aj policajtky - použili proti nim slzotvorný plyn.

Demonštranti za legalizáciu interrupcií počas kolízie s políciou 28. septembra 2020 v Mexico City. Stovky žien vyšli v pondelok do ulíc mexického hlavného mesta na protest za legalizáciu interrupcií v celom Mexiku. Dostali sa aj do potýčok s políciou po tom, čo niektoré z nich počas protestu kladivami rozbíjali dvere a okná.
Foto: TASR/AP


Podľa televíznych snímok najmenej jeden policajt nakrátko vzbĺkol po zásahu zápalnou fľašou, než požiar uhasili jeho kolegovia hasiacim prístrojom, píše agentúra Reuters.

Zákonu, ktorým by sa legalizoval umelého prerušenia tehotenstva v celom Mexiku, sa venuje opätovná pozornosť po smrti sudkyne Najvyššieho súdu Spojených štátov Ruth Baderovej Ginsburgovej, ktorá bola známa svojou obhajobou práv žien, všíma si Reuters.