Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Mexiku je nezvestných už vyše 100.000 ľudí, oznámila vláda

Demonštrantka drží plagát s fotografiou nezvestného Diega Maximiliana Rosasa Valenzuelu a s otázkou "Kde sú naše deti?" počas každoročného pochodu matiek nezvestných, ktoré od vlády požadujú, aby pomohla s ich vypátraním v Mexico City na Deň matiek v utorok 10. mája 2022. Foto: TASR/AP

Za prevažnú časť zmiznutí sú podľa zmieneného orgánu OSN zodpovedné organizované zločinecké skupiny s "rôznou mierou súhlasu alebo opomenutia" zo strany štátnych zamestnancov.

Mexiko 17. mája (TASR) - Počet nezvestných osôb v Mexiku po prvý raz prekročil hranicu 100.000. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na údaje zverejnené tamojším ministerstvom vnútra.

Podľa národného zoznamu, ktorý eviduje zmiznutia od roku 1964, je v súčasnosti nezvestných 100.012 ľudí. Približne 75 percent z nich tvoria muži, píše agentúra AFP.

Veľká väčšina zmiznutí odráža násilie, ktoré Mexiko zažilo od začiatku vojny proti drogám v roku 2006. Podľa odhadov odvtedy zomrelo viac než 350.000 ľudí. Vlani bolo v krajine s viac ako 129 miliónmi obyvateľov spáchaných v priemere 94 vrážd denne.

Demonštrantky držia plagáty s fotografiami nezvestných osôb počas každoročného pochodu matiek nezvestných, ktoré od vlády požadujú, aby pomohla s ich vypátraním v Mexico City na Deň matiek v utorok 10. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Výbor OSN pre nútené alebo nedobrovoľné zmiznutia (CED) v správe vydanej v apríli po návšteve delegácie v Mexiku varoval, že krajina čelí "alarmujúcemu rastúcemu trendu" počtu prípadov nezvestných.

Za prevažnú časť zmiznutí sú podľa zmieneného orgánu OSN zodpovedné organizované zločinecké skupiny s "rôznou mierou súhlasu alebo opomenutia" zo strany štátnych zamestnancov.

V období rokov 2003 až 2021 zmizlo v Mexiku tiež viac než 30 novinárov. Nikoho z nich nikdy nenašli, dodáva CED.