Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Mexiku našli mŕtveho už druhého ochrancu motýľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Mužova smrť zrejme súvisí s ilegálnou ťažbou dreva v krajine.

Mexiko 4. februára (TASR) - Už druhého mexického ochrancu prírody, aktívneho predovšetkým v ochrane motýľov babôčka smradľavá, našli mŕtveho. Obe telá našli v rozmedzí niekoľkých dní. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Telo Raúla Hernándeza Romera našli v sobotu 1. februára v stredozápadnom štáte Michoacán, kde na dne studne objavili v stredu 29. januára aj Homera Gómeza Gonzáleza, dva týždne po jeho zmiznutí.

Hernández Romero mal stopy po "úderoch na rôznych častiach tela a zranenie hlavy spôsobené ostrým predmetom", uviedol v pondelok miestny prokurátor.

Zmiznutie druhého ochrancu motýľov nahlásila jeho manželka 27. januára. Gómez González (50) bol nezvestný od 14. januára.

Obaja muži boli aktivisti za ochranu motýľov druhu babôčka smradľavá (Danaus plexippus) a pracovali v chránených prírodných oblastiach.

Ostatní ochrancovia prírody v regióne uviedli, že Gómezova smrť zrejme súvisí s ilegálnou ťažbou dreva v Michoacáne, kde babôčky smradľavé často trávia zimu.

V Michoacáne pôsobí niekoľko zločineckých gangov a ich prítomnosť si v posledných rokoch vynútila založenie skupín na sebaobranu.

Babôčky smradľavé migrujú každý rok 4500 kilometrov z Kanady a Spojených štátov až do Mexika, kde na stredozápade v miernych podnebných podmienkach borovicových a jedľových lesov zakladajú kolónie.

Tento druh motýľov však ohrozuje odlesňovanie, používanie herbicídov - zameraných proti rastline glejovka, na ktorú babôčky kladú vajíčka - a tiež zmena klímy.