Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

V Mexiku sa počas omše prepadla strecha kostola, hlásia deväť obetí

Záchranári hľadajú preživších medzi troskami po zrútení strechy kostola počas nedeľnej omše v Ciudad Madero v Mexiku v nedeľu 1. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Miestny biskup uviedol, že strecha sa prepadla v momente, keď farníci v kostole v meste Ciudad Madero na východnom pobreží Mexika prijímali eucharistiu.

Mexiko 2. októbra (TASR) - Najmenej deväť ľudí zahynulo v nedeľu na severovýchode Mexika pod troskami strechy kostola, asi 50 utrpelo zranenia a ďalší sú stále uväznení pod troskami. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Miestny biskup uviedol, že masívna strecha kostola v meste Ciudad Madero na východnom pobreží Mexika sa zrútila práve počas prijímania eucharistie.

Podľa polície v štáte Tamaulipas v kostole bolo počas omše približne 100 ľudí. Úrady kolaps strechy pripísali pravdepodobnej "konštrukčnej chybe".

Počiatočné snahy o vyslobodenie uviaznutých ľudí pomocou žeriavu neboli úspešné. Takýto spôsob by navyše mohol narušiť rozpadávajúcu sa konštrukciu a ešte väčšmi ohroziť živých ľudí pod troskami.

Namiesto špeciálne vycvičených psov sa záchranári rozhodli pre inú metódu používanú pri zemetraseniach: záchranári sa v troskách snažili sluchom zachytiť možné náznaky odozvy.

Na záberoch z miesta nehody vidieť, že ide o stavbu z betónu a tehál; samotná strecha bola zrejme zhotovená z liateho betónu.