Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Mexiku zabili dvoch jezuitských kňazov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kňazi Javier Campos a Joaquín Mora sa usilovali chrániť muža, ktorý bol prenasledovaný jednou alebo viacerými ozbrojenými osobami a hľadal útočisko v kostole v obci Cerocahui.

Mexiko 21. júna (TASR) - Dvaja jezuitskí kňazi boli zabití v pondelok večer v severomexickom štáte Chihuahua, keď bránili muža hľadajúceho útočisko pred ozbrojenými prenasledovateľmi v kostole. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

Kňazi Javier Campos a Joaquín Mora sa usilovali chrániť muža, ktorý bol prenasledovaný jednou alebo viacerými ozbrojenými osobami a hľadal útočisko v kostole v obci Cerocahui. Tú v roku 1680 založili jezuiti a nachádza sa tam jezuitský kostol. Provinciálny predstavený mexických jezuitov Luis Gerardo Moro Madrid vyjadril znepokojenie v spojitosti s prejavmi násilia v Mexiku a nebezpečenstvom, ktoré postihuje aj členov jezuitského rádu. Takisto žiadal urýchlené vyšetrenie tragédie a zaistenie bezpečnosti jezuitov.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na tlačovej konferencii povedal, že do kostola vstúpili ozbrojení muži, ktorí prenasledovali ďalšieho muža. Toho podľa prezidenta zabili a takisto usmrtili aj oboch kňazov.

López Obrador tiež povedal, že organizovaný zločin spôsobuje ťažkosti viacerým miestnym samosprávam v štáte Chihuahua. Táto oblasť je podľa expertov dôležitá tranzitná cesta pre pašovanie drog do USA.